bloher-zadavsia-pytanniam-khto-stoit-za-mishchenkom-yakomu-dozvoleno-krasty-u-derzhavy

Блогер задався питанням, хто стоїть за Міщенком, якому дозволено красти у держави

 • 12295 переглядiв

Політолог Тарас Загородній закликає розслідувати ситуацію з бізнесменом Валерієм Міщенком, якого підозрюють у незаконному заволодінні компаніями Медведчука. Активи мали бути конфісковані державою, але опинилися в руках Міщенка.

Правоохоронці мають розслідувати ситуацію з київським бізнесменом Валерієм Міщенком, якому дозволяють красти у держави. Про це написав політолог та блогер Тарас Загородній в своїй колонці, задавшись питаннями, хто взагалі такий цей Міщенко і хто за ним стоїть, передає УНН із посиланням на УНІАН.

"Журналісти Bihus.Info вважають, що київський бізнесмен Валерій Міщенко незаконно заволодів компаніями, які належали зраднику Медведчуку. Розберемося в цьому скандалі більш детально. Почну з того, що ще влітку 2022 року Личаківський суд Львова арештував активи Медведчука, серед яких - компанії "Академ-Клуб", "Осокорки 7" і "Орєст". У матеріалах справи йшлося, що оточення проросійського політика володіло ними через кіпрську фірму та угорського номінала. Зрештою заарештовані активи мали б бути конфіскованими на користь держави. Проте не так сталося, як гадалося…", - зазначив політолог.

Він пояснив, що попри ухвалу суду, фактичного арешту не сталося через юридичні формальності. Слідчі й прокурори, за даними журналістів Bihus.Info, не звернулися до державного реєстратора, щоб той вніс відомості про арешт у держреєстр, аби "ніхто більше нічого не зміг продати, перепродати чи переписати".

"І, звісно, вже наприкінці 2022 року фірми швиденько переписали. Власником "Академ-Клубу" став болгарин Петрос Тограмаджян, "Осокорки 7" потрапили до власності латвійця Вадима Іванова, фірма "Орєст" відійшла київському бізнесмену Валерію Міщенку. Ще одна компанія, яка раніше належала Медведчуку, "Вікторія" теж перейшла до Міщенка. Журналісти-розслідувачі вважають, що й дві інші компанії через підставних осіб-іноземців контролює Міщенко", - підкреслив Загородній.

Ще один цікавий поворот підмітили у Bihus.Info стосовно цієї "Вікторії", додав блогер. Як виявилося, вона є замовником зведення ЖК Dnipro Island, який вже активно будується. А забудовником виступає компанія "Креатор Буд", яка вже стала відомою через історію із землею та самого Міщенка.

"Журналісти виявили, що земля тут мала інше цільове призначення, але його "виправили" на "для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку". Відповідне кримінальне провадження відкрила поліція", - зазначив політолог.

Він також вказав на важливий момент. Всі ці фірми - забудовники. Й мають в оренді землю на столичних Осокорках. Де, звісно, планують будувати ЖК - і вже будують. На переконання Загороднього, це будівництво буде дуже проблемним, оскільки фірми за логікою були конфісковані у зрадника Медведчука та якимось дивом опинилися в руках бізнесмена Міщенка. До того ж цільове призначення землі змінено сумнівно. І люди, які вкладуться в будівництво квартир в цих ЖК, можуть не дочекатися омріяної житлової площі.

"Тож хто такий цей Міщенко, який ставить себе вище держави? Хто стоїть за цим ділком, якому дозволено фактично красти під час війни? Закликаю правоохоронців взяти до уваги інформацію журналістів і розслідувати ймовірну крадіжку, як її називають журналісти, у держави активів Медведчука. Поки ми не отримали чергового "Войцеховського", "Еліту-Центр", "Аркаду" чи "Укрбуд" - з десятками тисяч киян без вкладених грошей і квартир", - наголосив Тарас Загородній.  

Популярні

Новини по темі