blinken-u-besidi-iz-zelenskim-obgovorili-situatsiyu-na-kordoni-rf-ta-ukrayini

Блінкен у бесіді із Зеленським обговорили ситуацію на кордоні РФ та України

 • 18380 переглядiв

КИЇВ. 29 грудня. УНН. Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським, обговоривши ситуацію на кордоні Росії та України. Про це йдеться в офіційному повідомленні Держдепу, інформує УНН.

Цитата

"Держсекретар Ентоні Дж. Блінкен розмовляв сьогодні з президентом України Володимиром Зеленським. Секретар Блінкен підтвердив непохитну підтримку Сполученими Штатами незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в умовах нарощування військових сил Росії на кордонах України. Сторони обговорили зусилля щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України та майбутні дипломатичні відносини з Росією", - йдеться в повідомленні.

Переговори НАТО-Росія

Представники Росії та США проведуть 10 січня переговори щодо ситуації навколо України, безпеки в Європі, а також щодо контролю над озброєннями. 

Раніше в понеділок глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що основний раунд переговорів Росії та США щодо гарантій безпеки відбудеться одразу після новорічних канікул.

Напруженість між Росією та Заходом останнім часом серйозно зросла. Москва звинувачує Вашингтон і Брюссель у провокуванні Києва на розпалювання військового конфлікту на Донбасі, де з 2014 року триває війна між підтримуваними Росією бойовиками та українською армією. США та їхні європейські союзники, у свою чергу, констатують масоване нарощування російських військ біля українських кордонів та підозрюють Москву у підготовці до вторгнення.

Москва вимагає гарантій та лякає наслідками відмови

23 грудня на щорічній пресконференції президент Росії Володимир Путін в ультимативному порядку зажадав від країн Заходу "негайних гарантій безпеки".

Раніше МЗС Росії опублікувало на своєму сайті проекти договорів із США та НАТО, які, зокрема, передбачають не лише відмову від подальшого розширення НАТО та вступу України до її складу, а й пропозицію не розміщувати додаткові війська та озброєння за межами країн, у яких вони були у травні 1997 року, тобто до вступу країн Східної Європи до НАТО. Альянсу також запропоновано відмовитися "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії" та не розгортати ракети середньої та меншої дальності на позиціях, з яких вони можуть вражати територію Росію.

Від Вашингтона Москва вимагає не розміщувати озброєння та військових там, де це буде сприйнято як загроза національній безпеці Росії, утриматися від польотів важких бомбардувальників поза своїм небом та від присутності бойових кораблів у районах поза національними водами, звідки можуть бути вражені цілі на території іншої сторони. Крім того, США не повинні розгортати ядерну зброю за межами власної країни, демонтувати вже розгорнуту зброю та ліквідувати відповідну інфраструктуру.

При цьому президент Росії, відмовився будь-що обіцяти НАТО в обмін на надання необхідних гарантій.

"Наші дії залежатимуть не від переговорів, а від безумовного забезпечення безпеки Росії, сьогодні і на історичну перспективу", - заявив Путін.

Він також застеріг США та НАТО від відмови від пропозицій Москви. В ефірі телеканалу "Росія 1" 26 грудня на питання, що в такому разі може зробити Росія, Путін заявив: "Це залежить від тих пропозицій, які зроблять наші військові експерти".

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Казахстан скасував смертну кару

     • 17508 переглядiв

    Віце-прем’єрка Верещук: уряд спростив перетин КПВВ

     • 16790 переглядiв