ukenru
bilya-beregiv-ispaniyi-vryatuvali-ponad-pivtisyachi-migrantiv

Біля берегів Іспанії врятували понад півтисячі мігрантів

 • 10141 переглядiв

КИЇВ. 28 травня. УНН. За два вихідні дні іспанська служба з порятунку врятувала у Середземному морі 536 мігрантів, які намагалися дістатися берегів Європи з Північної Африки. Про це повідомляє УНН з посиланням на Deutsche Welle.

Рятувальники підняли на борт своїх суден 27 травня 243 мігранти, які перетинали море на восьми невеликих човнах. Троє з цих човнів почали тонути одразу після порятунку людей, оскільки перебували у "поганому стані", пише інформагенція AFP з посиланням на заяву рятувальної служби. Днем раніше іспанці врятували ще 293 людини із дев'яти човнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Берегова охорона Лівії врятувала в прибережних водах майже 100 нелегальних мігрантів

Тим часом берегова охорона Італії повідомила в неділю, що за останні три дні врятувала на морі 1,8 тис. мігрантів, які відправилися до Європи з узбережжя Лівії. За даними агенції з охорони зовнішніх кордонів ЄС Frontex, з Лівії до Італії, попри значне скорочення потоку, 2017 року прибули близько 120 тисяч мігрантів.

Натомість кількість мігрантів, що прибувають з Африки до Іспанії Середземним морем, зростає, хоча й залишається відносно невисокою порівняно з Італією. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австрійський канцлер закликав дати право прикордонній ЄС припиняти нелегальну міграцію в Африці

Нагадаємо, після закриття “балканського маршруту” в 2016 році шлях з Лівії Середземним морем став основним для мігрантів та біженців, які прагнуть дістатися берегів Європи. За даними Міжнародної організації з міграції, в 2017 році понад три тисячі людей потонули або зникли безвісти при спробі перетнути Середземне море, відпливаючи переважно з Лівії в напрямку Італії. Згідно з даними Frontex, 2017 року до Іспанії прибули 19 тисяч мігрантів, що на 182 відсотки більше, ніж роком раніше. Таке переспрямування пояснюється головно великим ризиком для життя під час спроб дістатися берегів Європи через Лівію. У рамках європейської операції “Софія”, покликаної запобігати перетину Середземного моря нелегальними мігрантами, з 2015 року врятовано понад 42 тисячі осіб. За даними лівійської влади, на території країни зараз перебувають близько 700 тис. мігрантів.

Пік міграційного кризи в Європі припав на 2015-2016 роки, коли в країни ЄС прибутку 2,5 млн мігрантів з Близького Сходу і з Африки.

Українські Національні Новини

Суспільство