ukenru
biloruskiy-opozitsioner-noviy-prezident-ukrayini-povinen-pripiniti-biznes-lukashenka-na-viyni

Білоруський опозиціонер: новий президент України повинен припинити бізнес Лукашенка на війні

 • 12204 переглядiв

КИЇВ. 23 квітня. УНН. Україна повинна продемонструвати принципове ставлення до диктатури і порушень прав людини, а також визнати, що керівництво Білорусі потурає Росії і наживається на війні. Таку думку в коментарі УНН висловив білоруський політичний і громадський діяч Андрій Санніков.

Він зазначив, що не тільки для українців, а й для Білорусі важливо, що б Україна зберегла курс на Європу і досягла рівня незворотності демократії та ринкових перетворень.

"У цьому плані Білорусь є своєрідним "лакмусовим папірцем" - не можна демонструвати прагнення до демократії тільки "на експорт" і в той же час підтримувати диктатуру Лукашенка, мати з ним спільний бізнес, в тому числі і на війні. Принципове ставлення до диктатур, до порушення прав людини і буде показником зрілості демократії в Україні", - вважає Санніков.

Політик нагадав, що не секрет, що офіційна влада Білорусі є союзниками Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецький журналіст: Порошенко закрив очі на те, що Меркель "кинула" Україну

"Офіційному Києву варто було б визнати той факт, який вже давно визнали в НАТО: режим Лукашенка є союзником Кремля, що веде війну в Україні і з Україною. Точка. Крім того, що Лукашенко дозволяє використовувати територію Білорусі для військових російських маневрів, що загрожують і Європі, і Україні, він цинічно наживається на війні, яку Росія розв'язала на території України", - розповів політик, додавши, що багато білоруських підприємств поставляють продукцію на території ОРДЛО і в тимчасово окупований Крим, а товари з цих територій вільно продаються в Білорусі.

Він нагадав, що ніяких санкцій з боку української влади проти білоруських компаній, що порушують українські закони, не було.

"Хороший відомі також схеми реекспорту з Білорусі в Україну одержуваних з російської нафти нафтопродуктів. Російські експерти прямо кажуть, що введення Росією заборони на експорт в Україну нафти та нафтопродуктів фактично надало Білорусі необмежені можливості для розгортання схем реекспорту. Небезпека полягає в тому, що через такі схеми Україна залишається прив'язаною до нафтопродуктів з Росії, яка може припинити поставки в будь-який момент або ж застосувати інші методи для нанесення Україні збитків. Недавні поставки неякісної нафти в Україну через Білорусь можуть означати тестування таких методів. Є безліч прикладів дії сірих бізнес-схем між Білоруссю і Україною, в тому числі і для обходу міжнародних і українських санкцій, введених проти Кремля", - вважає Санніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Грузії від майбутнього президента України чекають посилення в протистоянні спільним викликам - експерти

Він зазначив, що внаслідок введення різних санкцій і ембарго Росією проти Європи, Білорусь стала найбільшим в регіоні центром контрабанди, в якому бере участь і українська сторона.

"Це допомагає наживатися режиму Лукашенка і окремим бізнесменам в Україні, але ніяк не відповідає українським національним інтересам і їх захисту", - пояснив опозиціонер.

Думаю, що Лукашенко буде наполегливо прагнути швидше завести відносини з новим президентом, щоб зберегти свій "сірий бізнес", буде розігрувати роль союзника і посередника, насправді допомагаючи Кремлю досягати своїх цілей в Україні. Напевно будуть лунати голоси західних "корисних ідіотів", що дають поради підтримати Лукашенко через "складну геополітичну ситуацію". Хотілося б, щоб не тільки новий президент, але і нова влада, яка, сподіваюся, буде працювати в режимі співпраці, а не протистояння, не піддавалася на виверти досвідченого інтригана Лукашенко і проявила політичну волю у відносинах з Білоруссю. Головне в цих відносинах - розуміти, що Лукашенко не представляє білоруський народ, його ніхто не обирав і не пристало демократично обраному президенту України опускатися до рівня диктатора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорський експерт: Орбан сподівається, що Зеленський поліпшить відносини між країнами

Сьогодні саме Україна перебуває на передовій боротьби за свободу в нашому регіоні. Ваша свобода, незалежність і демократичний розвиток - це і наше майбутнє. Не буду вдаватися до обтічних формулювань: бажаю Україні якнайшвидшої перемоги у війні з Росією, повернення всіх окупованих і анексованих територій.

Нагадаємо, УНН опитав експертів з різних країн про те, чого вони очікують від майбутнього глави України в площині міжнародних відносин. Детальніше можна прочитати в публікації "Чималі сподівання від майбутнього президента у країн-сусідів і друзів України".

Українські Національні Новини

Політика