ukenru
bild-nimechchina-khoche-dopomogti-pivnichnomu-potoku-2-obiyti-gazovu-direktivu-yes

BILD: Німеччина хоче допомогти "Північному потоку-2" обійти газову директиву ЄС

 • 14218 переглядiв

КИЇВ. 6 листопада. УНН. Коаліційні партії Німеччини ХДС/ХДСУ і СПД сформулювали поправку до закону, яка може скасувати суворіші директиви ЄС для газопроводу "Північний потік-2". Про це повідомляє німецька газета BILD, передає УНН.

Так, Директива ЄС по газу передбачає повне розділення операторів трубопроводів і користувачів/постачальників. Це робить практично неможливим експлуатацію "Північного потоку-2" на російських умовах, пише видання. Згідно з директивою ЄС, винятки можливі лише для трубопроводів, "які були побудовані до 23 травня 2019 року".

Очікується, що проект "Північний потік-2" буде завершено до початку 2020 року і, отже, буде повністю розділений. На це вже скаржиться оператор "Північного потоку-2".

"Тепер росіяни можуть отримати допомогу з Берліна. Зараз GroKo (Große Koalition, з нього. - правляча коаліція - ред.) хоче пом'якшити цю виняткову дату, щоб перетворити ще незакінчену трубу Путіна у старий газопровід", - пише газета.

Згідно з документами, наявними у розпорядженні BILD, як проект закону федерального уряду Німеччини про застосування нового закону ЄС від вересня, так і пропозиція про поправки парламентських груп ХДС/ХДСУ і СПД від 5 листопада були представлені на розгляд.

Обидві вони розрізняються однією вирішальною ремаркою. За даними газети, у той час, як вересневий законопроект федерального уряду як і раніше містить чітку виключальну умову про дату "23 травня 2019 року" відповідно до вимог ЄС, у запропонованій партіями від 5 листопада поправці цей уривок відсутній.

Причиною змін коаліційні партії називають той факт, що директива ЄС "надає привілеї існуючим інвестиціям для захисту законних очікувань... На цьому тлі всі обставини конкретного випадку повинні братися до уваги при визначенні того, чи був трубопровід завершений до дати вступу в силу".

Як пише видання, федеральний уряд хоче, щоб "існуючі інвестиції" - включно з двома мільярдами євро від німецьких компаній минулих років, вирішили, чи підпадає "Північний потік-2" під виняток для існуючих трубопроводів, чи ні, замість дати введення в експлуатацію у 2020 році.

Це було б явним порушенням директиви ЄС, яка, на думку BILD, була б визнана "неприйнятною" у Брюсселі.

Як повідомляв УНН, 30 жовтня стало відомо, що данське енергетичне агентство дало дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік-2", який проходить по континентальному шельфу Данії на південному сході від острова Борнхольм у Балтійському морі.

Українські Національні Новини

Новини Світу