ukenru
bez-uchasti-velikikh-kompaniy-poboroti-trudovu-migratsiyu-bude-skladno-ekspert

Без участі великих компаній побороти трудову міграцію буде складно – експерт

 • 10268 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. Діючий уряд взяв вірний курс на зупинку трудової міграції з України. Але без допомоги великих компаній, які саме і працевлаштовують людей, – це буде складно. Про це у своєму блозі написав економічний експерт Павло Мороз, передає УНН.

"Виключно правильним рішенням КабМіну було встановлення мінімальної зарплати на рівні 3200 грн, тоді як на другому етапі – в умовах відновлення економічного зростання – реалізація програм підтримки вітчизняного виробництва. Закономірно, що це стимулювання розвитку високотехнологічного виробництва, з високою доданою вартістю. Саме такі підприємства на сьогодні мають стати генератором нових робочих місць, стимулювати утвердження нових стандартів та умов праці", - написав він.

Cьогодні великі потужні підприємства, транснаціональні корпорації є фундаментом не тільки національної, а й світової економіки, наголосив Мороз.

"Аналізуючи український ринок, можна прослідкувати тенденцію, що великі ефективні виробництва вже наблизили заробітні плати своїх працівників до рівня передкризового 2013 року в перерахунку на курсову різницю. І це поряд із активним впровадженням інноваційних підходів до організації робочого місця: планшети із безперервним інтернет-зв’язком; внутрішніми базами даних, що працюють в режимі онлайн; можливостями відряджень з метою обміну міжнародним досвідом тощо.

Все це, безумовно, дозволило не тільки запрошувати більш освічених, ефективних із сучасним баченням працівників на роботу, а й підвищувати ефективність самих виробничих процесів", - зазначив він.

В Україні проблема трудової міграції є значно меншою у тих областях, де організоване потужне виробництво, не приховуються доходи й платяться податки, а підприємства є соціально-відповідальними, пояснив Мороз.

"До прикладу, згідно офіційних даних, наданих департаментом фінансів Вінницької облдержадміністрації, по Вінницькій області рівень сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розрахунку на 1 особу зокрема є найвищим у м. Ладижин, де працюють підприємства агроіндустріального холдингу “Миронівський хлібопродукт” (в т.ч. Вінницька птахофабрика). Це говорить насамперед про те, що й середня заробітна плата працівників тут є значно вищою, аніж в середньому по області.

Cоціальний пакет – мобільний зв’язок, медичне страхування – є звичним і таким, що не обговорюється. Додаймо до цього, що не менш ефективним механізмом заохочення працівників стало запровадження системи мотивації (щорічних бонусів). При чому розмір таких бонусів коливається в середньому від 2-х до 6-ти місячних окладів. Це вже є реальність української економіки!" - написав він.

Тому, урядова політика створення умов для розвитку інноваційних виробництв виглядає виправданою, вважає експерт.

"Це краще, аніж субсидувати населення, провокуючи інфляцію й дестабілізуючи фінансову систему країни", резюмував Мороз.

Українські Національні Новини

Суспільство