baiden-oholosyv-pro-obmezhennia-nedotorkannosti-prezydenta-ssha

Байден оприлюднив план реформування Верховного суду та недоторканності президента США

 • 16000 переглядiв

Джо Байден закликав до трьох реформ для відновлення довіри до суду та демократії. Вони включають позбавлення імунітету екс-президента, обмеження повноважень суддів та обов'язковий кодекс поведінки для Верховного суду.

Джо Байден підтримав реформу Верховного суду та поправку про позбавлення імунітету президента Сполучених Штатів щодо злочинів, скоєних під час перебування на посаді. Передає УНН із посиланням на сторінку президента США Джо Байдена на платформі Х.

Деталі

Сьогодні я закликаю до трьох сміливих реформ, щоб відновити довіру та підзвітність до суду та нашої демократії. 

– заявив Байден.

Президент США зазначив низку основних пунктів реформ:

1. Більше немає імунітету за злочини, скоєні колишнім президентом під час перебування на посаді

2. Обмеження повноважень суддів Верховного Суду

3. Обов'язковий кодекс поведінки для Верховного Суду

Контекст

Поштовх пана Байдена до реформ стався через тиждень після того, як президент завершив свою кандидатуру на переобрання та схвалив віце-президента Камалу Гарріс протистояти кандидату в президенти від Республіканської партії Дональду Трампу в листопаді.

Ось що пише з приводу рішення президента США Washington Post:

Для Байдена, який довго опирався закликам реформувати Верховний суд, це оголошення в понеділок означало значну зміну його позиції щодо однієї з трьох гілок влади в Америці. 

Президент офіційно оголосить про свою підтримку змін під час виступу з нагоди 60-ї річниці Закону про громадянські права в Президентській бібліотеці LBJ в Остіні, зауважує WP.

Кодекс поведінки та повноваження суддів

На відміну від інших членів федеральної судової системи, судді Верховного Суду США, призначені безстроково, не мають обов'язкового етичного кодексу поведінки.

Вони підпадають під дію законів про розкриття інформації, які вимагають від них звітувати про доходи та певні подарунки, хоча їжа та інші прояви "особистої гостинності", такі як проживання у приватній резиденції, як правило, не підлягають декларуванню.

У листопаді суд ухвалив свій перший кодекс. Критики кажуть, що кодекс поведінки не заходить достатньо далеко, оскільки дозволяє суддям самостійно вирішувати, чи брати самовідвід у справах, і не передбачає жодного механізму примусу до його дотримання.

Кампанія Трампа звернулася зі скаргою на Камалу Гарріс у зв'язку з передачею грошей із фонду Байдена24.07.24, 14:03

Популярні

Новини по темі

КНДР шукає ліки за кордоном для Кім Чен Ина - AP

 • 15981 переглядiв

Армія рф атакувала Херсон з дрона, постраждав чоловік

 • 26673 переглядiв