azerbaidzhan-zaproponuvav-virmenii-perehovory-shchodo-myrnoho-dohovoru

Азербайджан запропонував Вірменії переговори щодо мирного договору. Вірменія підтвердила свою готовність

 • 17921 переглядiв

Азербайджан запропонував Вірменії провести зустріч для продовження переговорів щодо мирного договору, а Вірменія підтвердила свою готовність "відновити переговори" з Азербайджаном

Азербайджан запропонував Вірменії провести зустріч для продовження переговорів щодо мирного договору - Вірменія підтвердила свою готовність "відновити переговори" з Азербайджаном. Про це передає УНН із посиланням на МЗС Вірменії та Азербайджану.

Деталі

МЗС Азербайджану зазначило, що готовий до прямих переговорів з Вірменією на двосторонній основі. Вірменії запропоновано провести зустріч на кордоні.

Пропозиція пролунала після повідомлення МЗС Вірменії про те, що Єреван подав Азербайджану ще одну пропозицію щодо мирної угоди. 

Ми вважаємо, що обидві країни повинні разом ухвалити рішення про свої майбутні відносини. Відповідальність за продовження мирного процесу, включаючи вибір взаємоприйнятного місця проведення переговорів, або рішення зустрітися на державному кордоні, належить двом країнам

- йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль схвалив план звільнення пів сотні заручників у Газі в обмін на 4-денне припинення вогню

У своїй заяві МЗС Вірменії підкреслило, що офіційний Єреван готовий відновити переговори, взявши за орієнтир "взаємне визнання та повагу до територіальної цілісності" на основі Алма-Атинської декларації (документ, що підтвердив припинення існування СРСР та визначив принципи взаємовідносин і співробітництва колишніх членів радянського союзу – ред.) та "розблокування інфраструктури регіону на основі принципів повної поваги до суверенітету, юрисдикції, взаємності та рівноправності держав".

Також сказано, що "попри всі складнощі та виклики", офіційний Єреван бачить "реальну можливість встановлення миру між двома країнами, яка може бути реалізована за наявності політичної волі з обох сторін, а у вірменської сторони така воля є".

Довідка

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває понад століття, в ньому є кілька суперечностей. Основна суперечка полягала щодо регіону Нагірного Карабаху, що за міжнародним правом належить Азербайджану, але в якому значна частина населення була вірменами.

Після розпаду Радянського Союзу сторони воювали за Нагірний Карабах, - протистояння завершилося підписанням мирної угоди, відповідно до якої території Закавказзя стали невизнаною республікою. Але збройні сутички що тоді вважалися "замороженими", час від часу спалахували знов.

Черговий раз збройне протистояння загострилося останніми роками. У вересні 2023 року Азербайджан провів "антитерористичні заходи" на території Нагірного Карабаху, внаслідок яких невизнана "республіка" капітулювала. Разом з тим, Вірменія відмовилася направити свої військові сили на територію регіону. Після того, як Баку встановив повний контроль над Нагірним Карабахом, президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян мали зустрітися для переговорів на полях саміту ЄС 5 жовтня в Гранаді, Іспанія. Однак в останню хвилину Алієв вийшов з переговорів.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що Вірменія шукає інших партнерів у сфері безпеки, однак поки не виходить з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні дозволили самопідготовку до іспиту з теорії водіння

     • 16846 переглядiв

    У Кривому Розі під час повітряної тривоги пролунав вибух

     • 24042 переглядiв