ukenru
avakov-vruchiv-vitaliyu-markivu-ordenom-za-muzhnist

Аваков вручив орден Віталію Марківу "За мужність"

 • 14790 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков нагородив п’ятьох працівників системи МВС орденом "За мужність" ІІІ ступеня та орденом Данила Галицького. Зокрема, нагороду отримав сержант Національної гвардії Віталій Марків, який минулого року повернувся з ув’язнення в Італії, передає кореспондент УНН.

Деталі

Так, Указ про нагородження Марківа підписав Президент Володимир Зеленський ще у грудні минулого року.

Нацгвардієць нагороджений за видатні особисті досягнення у державній та суспільній діяльності, зразкове виконання службового та громадянського обов’язку, високу професійність і вагомий внесок у захист прав і свобод громадян та інтересів України на міжнародному рівні.

Контекст

Так, 3 листопада 2020 року апеляційний суд присяжних у Мілані виніс виправдальний вердикт 31-річному українському нацгвардійцю Віталію Марківу за відсутністю складу злочину.

Більше трьох років солдат провів за ґратами, йому інкримінували співучасть у вбивстві двох іноземних журналістів на території окупованого Донбасу у травні 2014 року.

Суд першої інстанції у Павії влітку 2019 року засудив Марківа до 24 років неволі. Захист Віталія та держава Україна подали апеляційну скаргу до міланського трибуналу, заявивши про повну відсутність доказів його вини.

Попри позитивне для Марківа рішення варто зазначити, що апеляційний суд присяжних Мілану у вердикті про виправдання нацгвардійця підтвердив відповідальність українських військ за “атаку на журналістів”.

Українські Національні Новини

Політика