ataky-khusytiv-na-korabli-chervonym-morem-prypyniaiut-vozyty-vantazhi

Атаки хуситів на кораблі: Червоним морем припиняють возити вантажі

 • 57935 переглядiв

Кілька світових операторів контейнерних перевезень заявили, що тимчасово припиняють рух своїх контейнеровозів Червоним морем через атаки на цивільні судна єменських хуситів. Про це пише Deutsche Welle, передає УНН.

Деталі

Зокрема в п'ятницю, 15 грудня, найбільший оператор контейнерних перевезень в світі, данська компанія Maersk, оголосила що поки не возитиме вантажі Червоним морем.

Приводом для цього рішення став напад на судно компанії Maersk Gibraltar напередодні. Хусити заявили, що вразили його дроном, однак у компанії хоч і підтвердили факт нападу, але заперечили влучання.

Про припинення контейнерних перевезень Червоним морем у п'ятницю також оголосила ще одна велика транспортна компанія - німецька Hapag-Lloyd. Вона призупинить операції в регіоні до 18 грудня.

Також в п'ятницю хусити заявили, що скоїли напади на два судна швейцарської компанії MSC - другої в світі за об'ємами контейнерних перевезень.

Цього тижня хусити також обстріляли ракетами танкер Ardmore Encounter під прапором Маршаллових островів і вразили протикорабельною ракетою норвезький танкер Strinda.

Доповнення

Хусити почали атаки на кораблі в Червоному морі ще минулого місяця. Спочатку вони заявляли, що націлюватимуться на судна, які мають стосунок до Ізраїлю. На початку грудня вони напали на американський есмінець USS Carney.

Тепер вони стверджують, що нападають на судна, які прямують до Ізраїлю, хоча за даними моніторингових ресурсів, принаймні у частини атакованих кораблів були вказані інші країни призначення. Хусити обіцяють продовжувати напади доти, доки Ізраїль не припинить свій наступ у Секторі Гази.

Спеціальний посланник США з питань Ємену Тім Лендеркінг напередодні заявив, що Вашингтон хоче створити "найширшу можливу" морську коаліцію для захисту кораблів і дати сигнал хуситам, що не будуть терпіти напади.

Трафік через Червоне море становить від 10 до 12 відсотків світових морських перевезень - це п'ять відсотків світових обсягів транспортування нафти.

Лілія Подоляк

Війна

Популярні

Новини по темі

Макрон закликав Орбана "поводитися як європеєць"

 • 101014 переглядiв