ukenru
astronomi-vpershe-sposterigali-smert-chervonoyi-nadgigantskoyi-zirki-ta-zafiksuvali-nadnovu

Астрономи вперше спостерігали смерть червоної надгігантської зірки та зафіксували наднову

 • 25920 переглядiв

КИЇВ. 7 січня. УНН. Вчені вперше змогли зафіксувати останні моменти життя Червоної Зірки-надгіганта. Спостереження відкривають нові подробиці про долю червоних надгігантів безпосередньо перед появою наднових, пише УНН з посиланням на Sky News.

Деталі

Зірка, як повідомляється, була виявлена всього за 130 днів до вибуху за допомогою двох телескопів на Гаваях, що дозволило групі дослідників вивчити її до появи величезної наднової.

"Це прорив у нашому розумінні того, що роблять масивні зірки за мить до своєї смерті. Пряме виявлення передсверхнової активності в червоній надгігантській зірці ніколи раніше не спостерігалося в звичайних наднових типу II. Вперше ми спостерігали, як вибухнула Червона зірка-надгігант", — сказав провідний автор дослідження, доктор Вінн Якобсон-Галан.

Дослідники вперше помітили зірку влітку 2020 року. Використовуючи спектрометр низької роздільної здатності обсерваторії Кека (LRIS), команда виявила щільний навколозоряний матеріал, що оточує зірку під час її вибуху.

Дослідники вважають, що це той же газ, який спочатку попередив їх про червоного надгіганта через сплеск яскравого випромінювання влітку.

Вони кажуть, що це відкриття розкриває нові подробиці про те, як червоні надгіганти еволюціонують безпосередньо перед тим, як стати надновими — оскільки раніше спостережувані надгіганти не показали жодних свідчень сильних вивержень перед вибухом.

Оскільки команда змогла спостерігати цю зірку так довго, вони дізналися, що червоні надгіганти "зазнають значних змін у своїй внутрішній структурі, які потім призводять до бурхливого викиду газу за мить до їх колапсу".

Це відкриття означає, що інші телескопи тепер зможуть шукати аналогічні типи світлового випромінювання, яке може сигналізувати про наближення наднових.

Нагадаємо

Як писав УНН раніше, дослідження британських і американських вчених надало нові докази того, що в хмарах Венери може існувати життя.

Вчені прийшли до висновку, що на Венері можуть жити мікроорганізми, які "створюють" собі середовище проживання

Українські Національні Новини

Технології