astronomi-viyavili-chornu-diru-vtikachku-zi-shleyfom-iz-zirok

Астрономи виявили чорну діру-"втікачку" зі шлейфом із зірок

 • 653520 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Астрономи виявили чорну діру-втікачку розміром з 20 мільйонів сонців, що мчить у космосі зі шлейфом із новонароджених зірок за нею. Це потенційно є першим свідченням того, що надмасивні чорні діри можуть бути викинуті зі своїх батьківських галактик, повідомляє Live Science, пише УНН.

Деталі

"Астрономи виявили надмасивну чорну дірку, що тікає, яка, мабуть, була викинута зі своєї рідної галактики і мчить у космосі, залишаючи за собою шлейф зірок", - ідеться у повідомленні.

Згідно з дослідженням групи, яке було опубліковано на сервері препринтів arXiv.org і було прийняте до публікації в Astrophysical Journal Letters, відкриття пропонує перше свідчення за фактом спостереження щодо того, що надмасивні чорні діри можуть бути викинуті зі своїх рідних галактик, щоб блукати міжзоряним простором.

Дослідники виявили чорну діру, що тікає, як яскраву смугу світла, при використанні космічного телескопа Hubble для спостереження за карликовою галактикою RCP 28, розташованою приблизно в 7,5 мільярдах світлових років від Землі.

Наступні спостереження показали, що смуга має довжину понад 200 000 світлових років — приблизно вдвічі більше за ширину Чумацького Шляху — і вважається, що вона складається зі стисненого газу, який активно формує зірки. Газ слідує за чорною діркою, маса якої, за оцінками, у 20 мільйонів разів перевищує масу Сонця, і вона віддаляється від своєї рідної галактики зі швидкістю 5,6 мільйона км/год, що приблизно 4500 разів перевищує швидкість звуку.

За словами дослідників, смуга вказує прямо на центр галактики, де зазвичай знаходиться надмасивна чорна діра.

"Ми виявили тонку лінію на зображенні Hubble, яка вказує на центр галактики", - сказав Live Science провідний автор дослідження Пітер ван Доккум, професор фізики та астрономії Єльського університету.

"Використовуючи телескоп Кека на Гаваях, ми виявили, що лінія та галактика пов'язані. З докладного аналізу цієї особливості ми дійшли висновку, що спостерігаємо дуже масивну чорну дірку, викинуту з галактики, залишивши після себе газовий слід та новостворені зірки на своєму шляху", - додав він.

Доповнення

Телескоп Hubble зафіксував дві яскраві молоді зірки у туманності Оріона.

Українські Національні Новини

Технології

    Популярні

    Новини по темі

    Іспанія прийняла близько 170 тисяч українських біженців

     • 851669 переглядiв

    На Черкащині відкрили нову поліцейську станцію

     • 536356 переглядiв