ukenru
aktualnist-i-potreba-v-medichnikh-fizikakh-v-ukrayini-ne-viklikaye-sumniviv-ekspert

Актуальність і потреба в медичних фізиках в Україні не викликає сумнівів – експерт

 • 6062 переглядiв

КИЇВ. 6 грудня. УНН. Розвиток та впровадження новітніх медико-фізичних технологій створили умови для появи нової науки та спеціальності — медичної фізики. Про це у власній науковій статті "Міжнародний досвід підготовки фахівців з медичної фізики" зазначає експерт МАГАТЕ, директор Навчально-наукового центру радіаційної безпеки Київського національного університету імені Тараса Шевченка Людмила Асламова, передає УНН.

Так, за словами Л.Асламової, медичний фізик є головним фахівцем у галузі радіаційної фізики або технології медичного опромінення.

В радіаційній онкології саме медичний фізик відіграє головну роль у виборі оптимальних умов донесення призначеної лікарем дози, аби запобігти ускладненням лікування при одночасній потенційно можливій його ефективності.

Саме від медичного фізика залежить отримання зображень високої якості під час проведення радіологічних діагностичних досліджень за допомогою всіх сучасних засобів, що є важливою умовою встановлення або підтвердження діагнозу.

Л.Асламова також відзначила, що хоча сучасний стан розвитку медичної фізики в Україні ще не повною мірою відповідає міжнародним стандартам та очікуванням суспільства у цій сфері, певні напрацювання все ж таки є.

Так, до прикладу, за словами головного лікаря медичного центру "Клініка Спіженко", нейрохірурга Антона Шкіряка, на сьогодні в Україні не існує спеціальності "медичний фізик". Саме тому медичний центр зосередив навколо себе фахівців з медичної фізики, проводить для них навчання з метою підтримки спеціальності.

"Сьогодні кожна клініка має свої способи лікування, своє устаткування, спеціалістів. Не має стандартизованості. Саме тому ми водночас проводимо навчання медичних фізиків в Україні, адже на жаль не існує такої спеціальності. Медичні фізики роблять обрахунок дози опромінюючої разом із променевими терапевтами і визначають ступінь де треба яку зону опромінити більше, менше, де зберегти тканину, де треба зробити холодні зони, щоб ця ділянка головного мозку не опромінилася а навпаки ложе видаленої пухлини отримало максимальну дозу", - відзначив він.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, у державних медзакладах більшості областей України відсутні лінійні прискорювачі для лікування онко.

Також нагадаємо, іноземці приїздять лікуватися в Україну, проте лише у приватні медичні установи.

За словами віце-президента Національної академії наук (НАН) України, академіка НАН Антона Наумовця, сучасні досягнення фізиків знаходять своє технологічне відображення переважно у приватних клініках.

Українські Національні Новини

Політика