“Якби в Україні не було АЧС і за умови, що „апетити“ Молдови залишилися на рівні 2014-го року, та Вірменії — на рівні 2016-го, ми змогли би реалізувати за кордон додаткові 6 тис. т свіжого, охолодженого чи мороженого м’яса свиней. У грошах це, відповідно, понад 12 млн дол.”, — пояснила Бондарська.
За її словами, саме АЧС стоїть на заваді відкриття нових ринків та й посилення позицій на вже існуючих.
“У 2016-му від української свинини "відмовилися“ одразу п’ять країн — сусідні Росія, Білорусь, Вірменія, Молдова та Румунія, а наприкінці 2017-го до цього переліку додалася ще й Угорщина”, — додала експерт.
Нагадаємо, з 2016 року в Україні було утилізовано близько 78 тис. голів свиней, а збитки від епідемії АЧС вже перевищують 1 млрд грн.
Нездатність влади ефективно реагувати на поширення хвороби привела до значного подорожчання свинини і сала.
Додамо, що за словами нардепа Сергія Тригубенка, подолати АЧС уповноваженим органам заважає відсутність професійних кадрів.