ukenru
achs-u-polschi-fermeri-vimagayut-skasuvannya-sertifikativ-pro-zdorovya-tvarin

АЧС у Польщі: фермери вимагають скасування сертифікатів про здоров'я тварин

 • 19224 переглядiв

КИЇВ. 8 травня. УНН. Польські фермери вимагають скасування обов'язкових сертифікатів про стан здоров'я тварин, передає УНН з посиланням на міжрегіональну екологічну громадську організацію "Зелений фронт".

Відзначається, що зазначені сертифікати в Польщі є одним з основних способів боротьби з АЧС, і без них неможливо продавати м'ясо за кордони країни.

Однак, у фермерів - свої аргументи. Відповідна пропозиція була озвучена одним з свинарів Мазовецького воєводства під час засідання комісії Сейму з питань сільського господарства. На його думку, контроль над оборотом тварин може здійснюватися через онлайн-заявки.

Він також вважає, що було б розумніше заявляти про переміщення свиней через Інтернет і отримувати дозвіл на продаж також онлайн. На думку фермерів, прихід лікаря на господарства створює додатковий ризик поширення АЧС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Києвом знову АЧС: зафіксовано новий випадок

Ветеринари пропозиції фермерів не схвалили.

"Ми повинні бути впевнені, що свині, які залишають господарство, здорові, і хвороба не буде рознесена далі: ми знаємо випадки, де епізоотичне розслідування показало, що джерелом зараження була нелегальна торгівля поросятами. Єдиний спосіб боротися з нелегальною торгівлею - це сертифікати про стан здоров'я. Завдяки їм у нас всього 108 спалахів на домашніх подвір'ях", - пояснив голова Національної медико-ветеринарної палати Яцек Лукашевич.

Нагадаємо, що згідно з даними ДФС, Польща входить до трійки основних країн-експортерів свинини в Україну.

Також нагадаємо, що через АЧС Україна рекордно збільшила імпорт свинини і сала з-за кордону.

"Так багато свинини, як зараз, ми не імпортували протягом останніх 4 років", - заявив напередодні нардеп Сергій Тригубенко.

"За перші 3 місяці 2018 року Україна ввезла 1,8 тис. т м'яса свиней, що на 17% більше, ніж в минулому році. Імпорт сала додав ще більше - майже 60% (ввезли більше 14 тис. т)", - уточнив він.

Українські Національні Новини

Здоров'я