ukenru
abo-khrestik-znimit-abo-chervonii-prapor-chomu-rosii-ska-radyanizatsiya-ne-podiye-ni-na-kogo-okrim-rosiyan

Або хрестик зніміть, або червоний прапор: чому російська "радянізація" не подіє ні на кого, окрім росіян

 • 491695 переглядiв

КИЇВ. 9 травня. УНН. На тлі триваючої війни проти українського народу, можна помітити, як у самій росії посилюється "радянізація" - пропаганда ностальгії за СРСР. Похідними від неї є червоні прапори на кожному кроці, георгієвські стрічки та інше. Не цураються рашисти нав'язувати злочинні символи і на тимчасово окупованих українських землях. Про те, наскільки дієвими є методи окупантів, і чи можливо "декомунізувати" росіян, УНН поспілкувався з політологом Олесею Яхно.

Цитата

«Почнемо з символіки. Насправді, це така, мені здається, важка хвороба головного мозку і свідомості, тому що не можна сказати, що це логічно вибудована символіка в рамках Радянського Союзу. Ми бачимо широку еклектику, коли з одного боку люди носять хрестики і кажуть, що вони віруючі, при цьому вони ностальгують за Радянським Союзом. А ми знаємо, що за часів Радянського Союзу розстрілювали священників і підривали церкви. Як це все поєднується?», - запитує політолог, додаючи, що ми бачимо, як російський триколор сусідствує з червоним прапором, а ще масової популярності набувають латинські літери «Z» і «V».

На думку політолога, це свідчить про масштабну хворобу суспільства та про те, що російська влада маніпулює складовими пропаганди так, як їй це вигідно. Однак, зауважує вона, у якийсь момент цьому всьому настане крах. Експерт наводить приклад: «священна» колись і для росіян дата 9 травня – День Перемоги – на сьогодні позбавлена змісту. Сама ж росія перетворює цю дату на щось комічне, абсурдне, навіть принизливе для самих же росіян. Так, спочатку росія приватизувала свято перемоги, потім перетворила його на жертовне свято – коли почали проводити марші з портретами дідів та прадідів, що воювали. Тепер же росіяни можуть вийти з портретами тих, хто загинув в Україні, – портретами померлих на війні онуків тих дідів.

«Це така абсурдизація всього, що можна настільки нівелювати 9 травня, можна настільки нівелювати пам’ять, яка мала якесь значення, і перекреслити це і звести до плінтуса, що таким чином будь-яка символіка вже не матиме значення. Це те, куди рухається російська федерація», - зазначає вона.

Водночас Яхно додає, що фактом залишається намагання рашистів використати радянську символіку в окупації українських територій. Хоча використовують вони її абсурдно, а «спецоперацію» - програють». Говорячи про можливість використання пропаганди радянщини для так званих «референдумів» на тимчасово окупованих територіях щодо подальшого їх «приєднання» до рф, політолог відзначила, що не вірить в ефективність такого дійства. «Не вийшла Новоросія (в 2014 році – ред.), усі це пам’ятають, і висновків з цього в росії не зробили, і чомусь подумали, що можна таким чином захопити ще якусь частину Сходу і Півдня. Але сценарій проведення всіх цих псевдореферендумів – він є непрацюючим. Звичайно, росія може провести цей псевдореферендум, але реального значення для громадської думки, для населення, для України і тим більше для світу вони не матимуть», - зазначає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викинула червоний прапор, коли дізналась про злочини у Бучі: бабця, яка стала символом роспропаганди, змінила думку про русню

На думку фахівця, на сьогодні політична складова вже не має вагомого значення. «Після повномасштабного вторгнення, бомбардування російськомовних регіонів – Сходу і Півдня – ніяка політична складова уже не працює. Я думаю, це нарешті всі зрозуміли… Уся площина боротьби – знаходиться у військовій складовій», - каже Яхно.

Вона впевнена, що міф про російських визволителів працює тільки на російську аудиторію і тільки через повну монополію влади на інформацію в росії.

Піде багато часу, перш ніж російське суспільство вилікується.

«Тому що це не лише хвороба одного путіна, це колективна хвороба, коли вдалось використати рабський менталітет, сформований з огляду на їх історію зі смердами, холопами та кріпаками. І російській владі вдалося вдало зманіпулювати цим і в результаті ми маємо колективного путіна, помішаного на літерах «Z» і «V». Тому ця вся мішанина з символами – абсолютно абсурдна і дикунська. Це предмет вивчення у майбутньому хвороби самої росії і її суспільства», - вважає політолог.

Яхно зауважує, що різні країни переживали різні періоди історії, зокрема, переживалі і тоталітаризм, і злочинні режими, однак ці країни дають чітку оцінку свого минулого, тобто називають чорне – чорним, а біле – білим. Однак росія цього не зробила. Тому експерт вважає, що на лікування російського суспільства піде багато часу, навіть, якщо припустити зміну політичного режиму – хворобливі зміни вкорінилися надто глибоко. Одним з головних штампів, що допомогає вкорінитися хворобі, є міф про якусь обраність російського народу, міф про його право вказувати іншим. Окрім того, росіяни не готові дати собі відповідь про те, хто ж вони. А вилікувати суспільство стане можливим тільки тоді, коли вони зможуть відповісти на це питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У росії пропонують встановити прапор СРСР державним: триколор шанувався колабораціоністами

«На відміну від всіх колишніх республік, які одразу після розвалу Радянського Союзу почали відповідати на це питання і намагались посилити власну ідентичність, росія робила все для того, щоб зупинити процес ідентичності інших країн і не відповідати на питання про власну ідентичність – хто вони є», - додала Яхно.

Українські Національні Новини

Політика