9-serpnia-vsesvitnii-den-knyholiubiv-mizhnarodnyi-den-korinnykh-narodiv-svitu

9 серпня: Всесвітній день книголюбів, Міжнародний день корінних народів світу

 • 23628 переглядiв

Першим друкованим виданням в світі вважається книга, надрукована шляхом ксилографії в Кореї у 751 році. На території Європи цей метод почали використовувати лише у 14 столітті. Для створення книги спочатку вирізали дерев’яну форму з зображенням сторінки, потім змочували її чорнилами та відбивали на папері.

Сьогодні, дев’ятого серпня, усі любителі книжок, можуть долучитися Всесвітнього дня книголюбів. Подія виникла США, однак досить швидко стала популярною у багатьох країнах світу, пише УНН.

Першими книжками вважаються стародавні рукописи, які робили на папірусі та пергаменті.

Першим друкованим виданням в світі вважається книга, надрукована шляхом ксилографії в Кореї у 751 році. На території Європи цей метод почали використовувати лише у 14 столітті. Для створення книги спочатку вирізали дерев’яну форму з зображенням сторінки, потім змочували її чорнилами та відбивали на папері. Таким чином виходило швидко зробити багато копій однієї книги.

У 1045 році в Китаї було розроблено розбірну матрицю з кераміки для друку книг. Виглядало це наступним чином – до неглибокого піддону наливали розплавлений віск, на який складали ієрогліфи. З допомогою рівної дощечки символи вирівнювались, після повного застигання воску матрицю можна було використовувати для друку.

Стрімкий злет популярності книговидавництва у світі стався у 18 столітті. На сьогоднішній день у людей є можливості читали книги в електронному варіанті, слухати аудіо-книги. Попри це, популярність саме друкованих книг не зменшується.

З 1994 року, за ініціативи ООН, сьогодні відбуваються заходи з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу.

Метою цієї події є збереження культури та прав корінних народів, які завжди проживали на певній території, зберегли свою ідентичність, та культурні цінності. Адже у багатьох країнах світу корінні народи піддаються асиміляції.

На сьогоднішній день до корінних народів відносять близько 370 мільйонів мешканців нашої планети, які проживають у 80 країнах світу.

В Україні до корінних народів відносяться кримські татари, караїми, гагаузи, кримські греки та кримчаки.

Також дев’ятого серпня вшановують жертв атомного бомбардування японського міста Нагасакі.

Дев’ятого серпня 1945 року об 11:00 за місцевим часом американський бомбардувальник скинув на місто бомбу вагою 4,5 тонн та потужністю 20 кілотонн.

Бомба вибухнула на висоті між головними цілями сталеливарними та збройовими виробництвами компанії Міцубісі та її ж торпедним заводом.

Більше 70 тисяч людей загинули одразу. Ще близько 35 тисяч померли у перші ж дні від поранень та смертельних доз опромінення. Велика кількість людей роками помирала від хвороб, викликаних радіацією.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого апостола Матфія.

Матфій був одним з молодших учнів Ісуса Христа. Після зради Іуди Іскаріота, зайняв його місце серед 12-ти апостолів.

Проповідував у багатьох землях, чимало людей навернув у християнство. Мав дар зцілення та дивотворення.

За переказом, Матфія схопили язичники. Спершу вони побили його камінням, а потім відрубали йому голову.

Іменини дев’ятого серпня святкують Матвій, Макар, Яків, Ірина, Маргарита.

Захар Подкидишев

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    У рф заявили про масований удар дронів по липецьку

     • 30792 переглядiв

    У Києві оголошена повітряна тривога

     • 106732 переглядiв

    США відправили винищувачі F-22 на Близький Схід

     • 30382 переглядiв