50-mlrd-yevro-dlya-ukrayini-mekhanizm-z-vidnovlennya-zapratsyuye-z-pochatku-nastupnogo-roku

50 млрд євро для України: "Механізм з відновлення" запрацює з початку наступного року

 • 415049 переглядiв

КИЇВ. 3 серпня. УНН. За остаточний текст плану "Механізму з відновлення" Європейський парламент проголосує наприкінці листопада. Виплати почнуться з початку наступного року. Про це під час брифінгу розповіла депутатка Європейського парламенту і заступниця голови делегації Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон, пише УНН.

Деталі

У червні цього року Європейська Комісія анонсувала створення спеціального нового "Механізму для підтримки відновлення, відбудови та модернізації України". Передбачається, що загальний обсяг фінансування в рамках нового "Механізму з відновлення" становитиме до 50 млрд євро на 2024-2027 роки, щоб допомогти Україні протистояти російській агресії та відновити державу. Поки Європейська комісія ще розробляє план підтримки і програму з надання коштів.

"Цей план має бути впроваджено в демократичний спосіб, до розробки буде включене громадське суспільство, він буде узгоджений із пропозицією у парламенті. Скоро Європейська комісія спільно з Комітетом з міжнародного співробітництва мають подати доповнення, обговорити зі всіма групами у Європейському парламенті остаточний текст, за який ми проголосуємо наприкінці листопада", - розповіла Віола фон Крамон

Після розробки плану "Механізму з відновлення", в ЄК пройдуть консультації, а з початку наступного року мають початись виплати за програмою підтримки, які передбачені планом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз пропонує виділити Україні до 50 млрд євро: що передбачатиме допомога

"Перший транш Україна може отримати уже в наступному році, подальші будуть залежати від процесу втілення плану. Перший стовп «Український план» складатиметься із 12 млрд євро, проте механізм виплат ще розробляється. Можливо ми створимо схожу на європейську інституцію, коли сертифіковані платіжні агентства будуть виплачують кошти", - сказала депутатка Європейського парламенту.

Європейська комісія ще не визначила, на які конкретно сектори економіки будуть видалятись кошти, адже все залежатиме від конкретних умов, таких як безпековий елемент.

"Ми не впевнені у які сектори економіки можна буде інвестувати. А в Британії, і в інших країнах завжди є інтерес до такого інвестування, це завжди залежить від умов, які можуть бути надані у якості страхування. Це буде і сільське господарство, і будівельні компанії, які візьмуться за відбудову будинків", - сказала Віола фон Крамон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС офіційно запропонували виділити до 50 млрд євро Україні: в уряді подякували

План, який був складений на цей момент чітко визначає, що не тільки виконавча влада буде вирішувати, як будуть розподілятися кошти на проекти, але і Європейський парламент надаватиме свої пропозиції, і відстежувати на які проекти будуть витрачатись кошти.

"Міські органи місцевого самоврядування це ті, хто краще знають, що потрібно людям в регіонах. Ми хочемо відбудувати нові зелені виробництва, зелені офіси, зелені місця для проживання. Нам потрібні різні експерти, архітектори, науково – дослідні інститути, які об’єднали ці знання. В плані діджиталізації Україна вирвалася далеко вперед. Нам треба почути всі ідеї і розробити механізми їх впровадження до того, як ми почнемо здійснювати їх виплати", - наголосила Віола фон Крамон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Київської ОВА просить правоохоронні органи перевірити усі закупівлі в області, які проводяться у рамках відбудови

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі