50-mlrd-yevro-dlia-ukrainy-pid-zahrozoiu-cherez-superechky-v-yes-shchodo-biudzhetu-ft

50 млрд євро для України під загрозою через суперечки в ЄС щодо бюджету - FT

 • 25955 переглядiв

Суперечка щодо бюджету у ЄС загрожує 50 мільярдам євро для України

Лідери Європейського Союзу втягнулися у фінансову суперечку щодо бюджету ЄС, що загрожує 50 мільярдам євро допомоги для України, повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

"Країни-члени ЄС далекі від досягнення угоди щодо поповнення спільного бюджету блоку - включаючи 50 мільярдів євро для України - напередодні саміту в Брюсселі 14-15 грудня", - пише видання з посиланням на офіційних осіб, які брали участь в обговореннях.

Зусилля ЄС щодо досягнення компромісу, як зазначається, ускладнюються перемогою крайної правої партії на виборах у Нідерландах минулого місяця та нещодавнім рішенням суду Німеччини про обмеження запозичень уряду. Угода по бюджету буде "дуже, дуже складною", сказав високопосадовець.

Тим часом запропонований адміністрацією Байдена пакет у 60 мільярдів доларів важко проходить через Конгрес США, зауважує видання.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п'ятницю знову пообіцяв накласти вето на початок переговорів про членство України в ЄС, заявивши, що це "суперечить інтересам кількох держав-членів" і що вступ може стати можливим лише "через багато років". "Ми знаходимося в досить хорошій формі, щоб наважитися сказати це, незалежно від того, під яким тиском ми знаходимося", - сказав він.

"Дуже важливо, щоб тривала підтримка України і щоб ми, європейці, грали свою роль", - заявив Financial Times прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо.

"Це момент істини, - заявив представник ЄС. - Якщо ви кажете, що підтримуєте Україну, вам доведеться взяти на себе відповідальність".

Німеччина та інші держави пообіцяли не надавати Брюсселю жодних додаткових коштів, окрім тих, які необхідні для України, тоді як інші вимагають додаткових грошей для вирішення внутрішньополітичних питань, таких як міграція, вказує видання.

Орбан також виступає проти пакету фінансування. Чиновники ЄС зазначають, що він і раніше поступався рішенням щодо України, і намагаються оцінити, чи є у нього ціна за його підтримку, включаючи вивільнення частини з 22 мільярдів євро з фондів ЄС, заблокованих Брюсселем через побоювання з приводу верховенства закону в Угорщині.

Чиновники ЄС минулого тижня заявили, що Європейська комісія близька до розблокування до 10 мільярдів євро для Будапешта, оскільки реформи, проведені раніше цього року, зміцнили незалежність судової системи.

Однак угорські чиновники наполягають, що між Україною та питанням фінансування немає жодного зв'язку, а чиновники та дипломати ЄС кажуть, що цього разу угорський лідер видається більш непримиренним.

"Існує багато туману, який необхідно розвіяти найближчими тижнями. А сьогодні такий туман, що я не бачу дуже далеко, що буде", - сказав Де Кроо.

"Фінансування Брюсселем України перетворилося на політичний футбол у ширших дебатах щодо бюджетних пріоритетів ЄС через рішення (Євро)комісії об'єднати підтримку Києва у пропозиції з іншими запитами на фінансування для поповнення бюджету на 2021-2027 роки", - пише видання.

50 мільярдів євро для України, що складаються з 17 мільярдів євро у вигляді грантів та 33 мільярдів євро у вигляді кредитів, як повідомляється, було об'єднано із запитами на 15 мільярдів євро додаткового фінансування щодо міграції, 10 мільярдів євро на інвестиції у "стратегічні технології" та майже 19 мільярдів євро на погашення відсотків за спільними позиками ЄС.

За словами багатьох людей, поінформованих про приватні дебати, на останньому саміті лідерів ЄС у жовтні канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав розрахунки Єврокомісії комічними.

Чиновники заявили, що переговори ЄС щодо бюджету завжди будуть важкими, але компроміс все ще можливий. Очікується, що переглянутий пакет буде запропоновано до саміту, пише видання.

"Я вважаю, що приреченість і похмурість навколо цього питання значно перебільшені, - сказав один із чиновників ЄС, який брав участь в обговоренні. - Ми не допустимо, щоб Україна зазнала суверенного дефолту".

Нагадаємо

Німеччина, за даними ЗМІ, хоче скоротити суму, яку вона вносить до фонду ЄС для допомоги Україні. 

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Луганську вночі дрони атакували нафтобазу: що відомо

     • 24907 переглядiв