ukenru
32-mln-hrn-zbytkiv-stratehichnomu-derzhpidpryiemstvu-povidomleno-pro-novu-pidozru-shymanu

3,2 млн грн збитків стратегічному держпідприємству: повідомлено про нову підозру Шиману

 • 102782 переглядiв

Трьом особам, у тому числі керівнику стратегічного державного підприємства, його бенефіціарному власнику та бухгалтеру, було пред'явлено обвинувачення у завданні збитків на суму 3,2 млн грн через схему з укладанням контрактів за завищеними цінами та фальсифікацією документів.

Трьом особам повідомлено про підозру у завданні 3,2 млн грн збитків стратегічному державному підприємству. Про це УНН повідомляє з посиланням на САП.

Як стало відомо УНН з власних джерел мова про гендиректора державного підприємства Леоніда Шимана. Це його не перша підозра. У лютому 2023 року До суду було скеровано справу щодо нього за підозрою у зловживанні службовим становищем, що завдали державі понад 43,3 млн грн збитків.

2 квітня 2024 року на Дніпропетровщині за процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ за оперативного супроводу співробітників СБУ викрито схему заволодіння коштами ДП та завдання цьому підприємству шкоди у вигляді упущеної вигоди.

- йдеться в повідомленні.

Деталі

На сьогодні у справі повідомлено про підозру:

• керівнику ДП;

• бенефіціарному власнику приватного підприємства

• та бухгалтеру приватного підприємства.

Повідомляється, що дії усіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 209 КК України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павлоградський хімзавод: правоохоронці викрили корупційну схему на 28 мільйонів гривень

Так, упродовж 2015-2016 років керівник ДП, яке засноване державою, є ключовим підприємством для оборони та безпеки держави та у період з 2002 по 2018 належало до сфери управління Державного космічного агентства України (наразі перебуває у сфері управління Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України), вступив у змову з бенефіціарним власником приватної компанії.

 - зазначається в повідомленні.

В САП повідомляють, що відповідно до укладеного з державним підприємством договору, після отримання 40% передплати приватна компанія мала поставити вимірювальний прилад на завод, але попри наявність необхідного товару та отримання передплати не робила цього. Пізніше на підставі додаткової угоди дію договору припинено, а у тендері на нового постачальника співучасниками забезпечено перемогу тієї ж самої приватної компанії.

Повідомляється, що за новим договором приватна компанія поставила вимірювальні прилади, але вже за завищеними цінами, що супроводжувалося підробленням документів при проходженні митних процедур (в частині декларування цін на прилади, значно вищих, ніж ринкові) та під час тендеру (в частині створення штучної конкуренції шляхом залучення формального та підконтрольного учасника тендеру з гіршою пропозицією поставки, ніж у приватної компанії).

Як наслідок реалізації цієї схеми держпідприємство переплатило за поставлену продукцію 2,3 млн грн, а також зазнало збитків у розмірі 853 тис. грн у зв’язку з упущеною вигодою внаслідок невжиття заходів до застосування штрафних санкцій до постачальника. Цікавим є факт, що за реалізацію схеми компанія-постачальник перевела на закордонний рахунок компанії дружини посадовця ДП, зареєстрованої на Маршаллових Островах, 43,5 тис. євро під виглядом оплати за агентські послуги.

- інформує САП.

Окрім того, в САП зауважили, що під час досудового розслідування НАБУ і САП скерували запити про міжнародну правову допомогу до 12 іноземних юрисдикцій, зокрема Князівства Ліхтенштейн, Латвії та Чехії. Отримані відповіді лягли в основу доказової бази сторони обвинувачення.