1-hrudnia-vsesvitnii-den-borotby-zi-snidom-v-ukraini-den-pratsivnykiv-orhaniv-prokuratury

1 грудня: Всесвітній день боротьби зі СНІДом, в Україні День працівників органів прокуратури

 • 39444 переглядiв

З 1988 року за ініціативи ВООЗ 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом - хворобою, яка з того часу забрала життя більше 30 мільйонів людей на всій планеті.

Сьогодні, першого грудня, у багатьох країнах відбуваються різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Подія була започаткована Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988 році, пише УНН.

У 70-х роках минулого століття у деяких країнах світу до лікарів почали звертатися пацієнти з дивними симптомами перебігу деяких інфекційних та онкологічних захворювань. Всі вони протікали на фоні сильного виснаження імунної системи, що призвело до смерті пацієнтів.

У 1982 році нова хвороба отримала назву – синдром набутого імунодефіциту. А вже наступного року французький лікар Люк Монтаньє зумів ідентифікувати вірус, який призводить до СНІДу, його назвали вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).

Через стрімке поширення захворюваності СНІД почали називати чумою ХХ століття.

Завдяки профілактичній роботі через яку людям доносили інформацію по шляхи зараження, винайдення ліків, які сповільнювали розвиток хвороби, ситуацію із захворюваністю на СНІД у світі вдалося суттєво стабілізувати.

За статистикою, з початку епідемії на ВІЛ/СНІД у світі захворіли близько 76 мільйонів людей. Майже 30 мільйонів людей на планеті померли від хвороб, пов’язаних зі СНІДом.

В Україні перші шестеро хворих на ВІЛ/СНІД були зафіксовані у 1987 році.

На даний час в Україні близько 260 мільйонів ВІЛ-інфікованих. Від хвороб, пов’язаних зі СНІДом, в України померло більше 50 тисяч людей.

З 2000 року в Україні першого грудня відзначають День працівників органів прокуратури. Подія встановлена указом президента на честь того, що саме першого грудня 1991 року в Незалежній Україні набув чинності Закон про прокуратуру.

З початком повномасштабної російської агресії, фактично ключовим завданням органів прокуратури України стала фіксація і документація військових злочинів рф.

На даний момент відкрито більше 100 тисяч кримінальних проваджень.

Також першого грудня відзначається неофіційний День невролога - лікаря, який спеціалізується на хворобах, пов’язаних з нервовою системою. До них відносяться невралгія, інсульт, епілепсія, тощо.

Неврологія як самостійна медична дисципліна виникла у другій половині ХІХ століття До цього неврологію вважали частиною психіатрії та педіатрії.

З 2010 року першого грудня відзначають День Антарктиди. Саме в цей день у 1959 році у Вашингтоні 20 країн підписали договір, який запобігає мілітаризації континенту та залишає його відкритим для наукових досліджень.

Україна теж приєдналася до цього документу і має свою антарктичну станцію "Академік Вернадський", яка розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 кілометрів від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона працює постійно і є метеорологічною та геофізичною обсерваторією.

До 1996 року станція належала Великій Британії і мала назву "Фарадей". Велика Британія передала її Україні за символічну плату в один фунт стерлінгів.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті одного з 12-ти старозавітніх пророків Наума, який жив у VIII-VII століттях до н.е. в Ізраїлі.

Наум передрік, що відоме ассірійське місто Ніневію знищить повінь.

Іменини першого грудня святкують Наум, Дмитро, Анастасія.

Захар Подкидишев

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    Шторм у Криму: бойові дельфіни покинули чорноморський флот

     • 27183 переглядiв