zustrich-z-poslamy-v-aeroportu-boryspil-hovoryly-pro-desiatyi-punkt-formuly-myru-zelenskoho-ta-zavershennia-viiny

Зустріч з послами в аеропорту "Бориспіль": говорили про десятий пункт Формули миру Зеленського та завершення війни

 • 41512 переглядiв

Андрій Єрмак обговорив з іноземними дипломатами останній пункт мирного плану України, спрямований на забезпечення справедливого і тривалого миру, з акцентом на колективні дії та гарантії безпеки для України. Під час зустрічі в аеропорту "Бориспіль" пролунали заклики до дотримання міжнародного права та мирних планів.

В аеропорту "Бориспіль" відбулася зустріч керівника Офісу Глави держави Андрія Єрмака з іноземними послами щодо десятого пункту Формули миру про підтвердження закінчення війни. Єрмак зазначив, що справедливий, всеосяжний і тривалий мир можливий лише як результат колективної волі й колективних дій. Про результати цієї зустрічі повідомили у пресслужбі представництва Президента, передає УНН.

Я радий констатувати прогрес за кожним із дев’яти пунктів, які ми вже опрацювали. … Запобігти повторенню війни можна лише в один спосіб – через надійні багатосторонні безпекові гарантії для України й рішучу демонстрацію єдності та відданості відповідальних держав, які поважають міжнародне право.

– наголосив Андрій Єрмак.

Деталі

Захід відбулося на території Міжнародного аеропорту "Бориспіль". До нього загалом долучилися 86 учасників. Зокрема, представники 83 іноземних держав і трьох міжнародних організацій.

Дипломати наголошували на тому, що справедливий і стійкий мир має базуватися на принципах поваги до суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України. Було відзначено важливість того, що планування повернення миру відбувається ще під час війни.

Звертаючись до присутніх, керівник Офісу Президента нагадав, що о 3-й годині ночі 24 лютого 2022 року з аеропорту "Бориспіль" вилетів останній пасажирський літак. Він висловив переконання, що невдовзі "Бориспіль" знову відправлятиме й прийматиме повітряні судна.

Заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга зазначив, що аеропорт "Бориспіль" став першим об’єктом, який закрили через початок війни, але водночас він буде першим об’єктом, який відкриють, щойно дозволить безпекова ситуація.

Дев'ять пунктів Формули відображають найважливіші елементи майбутнього, побудованого на справедливому, міцному, стійкому мирі. Саме такий мир зараз потрібен не лише Україні, а й усьому світу. Жодного умиротворення. Кінець війни – це єдине можливе рішення. Про це – заключний пункт Формули миру.

– наголосив Сибіга.

Андрій Сибіга розповів, що до робочої групи № 10 на рівні послів, яку він очолює разом із міністром оборони Рустемом Умєровим, входять представники 20 держав і міжнародних організацій.

За його словами, експерти розробляють модальності того, як покласти край цій війні, і перший результат роботи може бути представлений на наступній зустрічі радників із національної безпеки.

На думку міністра юстиції України Дениса Малюськи, оптимальним юридичним механізмом завершення війни є багатосторонній договір, до якого можуть бути залучені багато різних зацікавлених підписантів.

Не лише Україна й росія, а також і гаранти. Можливо, навіть треті сторони з окремими зобов’язаннями.

– пояснив Денис Малюська.

Учасники зустрічі також заслухали звернення президентки міжнародної неурядової організації громадських діячів The Elders, колишньої Президентки Ірландії Мері Робінсон та ексгенерального секретаря ООН Пан Гі Муна, які закликали всі країни докладати зусиль для забезпечення справедливого миру в Україні на основі ключових принципів Статуту ООН. Також ішлося про важливість створення спеціального трибуналу за злочин агресії.

Четверта зустріч радників із питань національної безпеки та зовнішньої політики, має відбутись незабаром. Після цього можна буде переходити до обговорення порядку денного й проведення першого установчого Глобального саміту миру.

Тетяна Салганік

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    На Прикарпатті через негоду обмежили рух вантажівок

     • 32292 переглядiв