ukenru
zmozhut-protystoiaty-reb-ta-sami-vyznachaty-marshrut-u-mintsyfry-rozpovily-yaki-nazemni-drony-rozrobliaiutsia-dlia-zsu

Зможуть протистояти РЕБ та самі визначати маршрут: у Мінцифри розповіли, які наземні дрони розробляються для ЗСУ

 • 26406 переглядiв

Збройні сили розробляють наземні безпілотники, здатні протистояти радіоелектронній боротьбі, автономно визначати маршрути без GPS чи штучного інтелекту та виконувати різноманітні бойові завдання, такі як нанесення вогневого ураження, штурм позицій, мінування, розмінування, медична евакуація, логістика, розвідка та атаки камікадзе.

Наземні дрони, які розробляються для ЗСУ, зможуть протистояти РЕБ та самі визначатимуть маршрут. Про це розповів заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков в ефірі одного з українських телеканалів, пише УНН.

У них в основі все одно йде якась платформа колісна чи гусенична, але електронні компоненти там можуть бути дуже різні. Наприклад, вони бувають РЕБостійкі, а бувають такі, що самі визначають маршрут та можуть просуватися без GPS й навіть без ШІ. Навіть є базові, якими, якщо є пульт, можеш керувати дистанційно 

- зазначив Борняков.

Додав, що мова, в першу чергу йде про ударні дрони, які будуть наносити вогневі ураження ворогу та допомагати у штурмі позицій.

"У більшості випадків це йде мова про ударні, які оператор може дійсно прицілювати, наносити вогневі ураження, бойові, які допомагають штурмувати позиції, які заміновують, які розміновують, які здійснюють медичну евакуацію, допомагають з логістикою, є також наземна платформа камікадзе, ну і ті, які здійснюють розвідку", - підсумував заступник міністра.

Додатково

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін раніше розповів, що їхні фахівці постійно долучаються до тестувань нових зразків української зброї. Зокрема, безпілотних апаратів вітчизняного виробництва.

За його словами, головне завдання експертів після тестувань, визначити, що треба покращити в конструкції, аби ці дрони були максимально ефективними у бойових умовах.

"Наше завдання не нашкодити, а підказати, що потрібно доробити, щоб ці прилади були ефективними. Ми надаємо свої рекомендації. Можуть відрізнятися завдання і призначення для яких виробники готують свою техніку. Підрозділи ЗСУ можуть потребувати дронів для одних завдань, розвідка – інших, протиповітряна оборона – ще інших. Кожен раз є різні вимоги і вони мають бути виконані перед придбанням і використанням", - зазначив Рувін.