zmini-klimatu-viyshli-z-pid-kontrolyu-oon

Зміни клімату "вийшли з-під контролю" - ООН

 • 684181 переглядiв

КИЇВ. 7 липня. УНН. ООН заявляє, що зміна клімату "вийшла з-під контролю". Науковці прогнозують найспекотніший липень за всю історію планети починаючи з міжльодовикового періоду. Найбільш впливовим на цей процес фактором, вчені назвали погоду Антарктики, пише УНН з посиланням на The Guardian.

Деталі

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що "зміна клімату вийшла з-під контролю", оскільки неофіційний аналіз даних показав, що середні світові температури за сім днів до середи 5 липня стали найспекотнішим тижнем за всю історію спостережень.

"Якщо ми будемо продовжувати відкладати ключові заходи, які необхідні, я думаю, що ми рухаємося до катастрофічної ситуації, як показують останні два температурні рекорди", - сказав Антоніу Гутерріш, маючи на увазі світові температурні рекорди, побиті в понеділок і вівторок.

За семиденний період, що закінчився в середу, середньодобова температура становила 0,04°C, що вище, ніж за будь-який тиждень за 44 роки спостережень, згідно з даними кліматичного реаналізатора Університету штату Мен. Цей показник засвідчив, що середня температура Землі в середу залишилася на рекордно високому рівні 17,18 С.

Вчені сходяться на думці, що ці дані вказують на те, що зміна клімату виходить на незвідану територію, і що збільшення тепла від антропогенного глобального потепління в поєднанні з поверненням Ель-Ніньйо призведе до ще більших рекордних температур. У вівторок ООН підтвердила повернення Ель-Ніньйо, спорадичного погодного явища. Останній великий Ель-Ніньйо був у 2016 році, який залишається найспекотнішим роком за всю історію спостережень.

"Швидше за все, липень буде найтеплішим, а разом з ним і найспекотнішим місяцем за всю історію... "За всю історію" означає з часів Еміану [міжльодовикового періоду], а це дійсно близько 120 000 років тому", - сказав д-р Карстен Хауштайн, науковий співробітник Лейпцизького університету, який займається дослідженнями атмосферної радіації.

Загалом, одним з найбільших факторів, що спричинили рекорди спеки цього тижня, є надзвичайно м'яка зима в Антарктиці. У деяких частинах континенту та прилеглого океану температура була на 10-20°C вищою за середні показники з 1979 по 2000 рік.

"Температура над океаном і особливо навколо Антарктики цього тижня була незвичною, оскільки сильні вітрові фронти над Південним океаном штовхають тепле повітря глибше на південь", - сказав Рагу Муртугудде, професор атмосферних, океанічних наук і наук про земні системи в Університеті Меріленда і запрошений викладач Індійського технологічного інституту в Мумбаї.

Чарі Віджаярагаван, полярний дослідник і педагог, який регулярно відвідує Арктику та Антарктику впродовж останніх 10 років, каже, що глобальне потепління очевидне на обох полюсах і загрожує дикій природі регіону, а також спричиняє танення льоду, що підвищує рівень моря.

"Потепління клімату може призвести до збільшення ризиків поширення в Антарктиці таких захворювань, як пташиний грип, що матиме руйнівні наслідки для пінгвінів та інших представників фауни регіону", - сказав Віджаярагаван.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метеорологічний звіт: Європа повинна готуватися до більш смертоносних хвиль спеки

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Зміни клімату "вийшли з-під контролю" - ООН

     • 684181 переглядiв