ukenru
zemelniy-konflikt-u-mikolayivskiy-oblasti-radnik-gubernatora-vtyagnuv-u-kriminalni-rozborki-prezidentsku-komandu-i-podav-u-vidstavku

Земельний конфлікт у Миколаївській області: радник губернатора втягнув у кримінальні розборки президентську команду і подав у відставку

 • 25070 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. У Миколаївській області назріває земельний конфлікт, що за своїм масштабом схожий з тим, що був у 2013 році проти фермерів Аркадія Корнацького. При цьому знову фігурантами однієї зі сторін виступають брати Кащеєви Антон і Олег, повідомляє УНН.

Деталі

На цей раз мова про сільгоспземлі в Баштанському районі Миколаївської області. За словами депутата місцевої райради Олександра Воротинцева, в минулому році він купив у братів Кащеєвих їх підприємство "Ерка", яке орендувало у пайовиків землю. Сума угоди становила 250 тисяч доларів. Однак заплативши ці гроші Воротинцев так і не отримав контроль над підприємством. Більше того, зараз Антон Кащеєв зареєстрував клон компанії "Ерка" і назвав її "Ерка." (з крапкою). Цілком ймовірно, наступний хід Кащеєва - перекинути земельний банк на нову компанію-клона, а Воротинцева у кращому випадку залишити з компанією-пустушкою "Ерка" і "мінусом" в 250 тисяч доларів.

Уже в липні традиційно розпочнеться збір врожаю ріпаку і, за наявною інформацією УНН, жодна зі сторін не має наміру поступатися. Якщо в травні конфлікт на полях між сторонами закінчився перестрілкою з несмертельними пораненнями, то як буде розвиватися ситуація в липні - невідомо.

Активну участь в конфлікті на стороні Кащеєва брав позаштатний радник губернатора Миколаївської області Віталія Кіма з питань боротьби з корупцією Денис Жело, який недавно похвалився новим BMW.

Крім публічного захисту він особисто вів переговори з пайовиками, переконуючи їх у високих моральних якостях і меценатстві Антона Кащеєва, який, разом з тим, неодноразово входив у конфлікт із законом.

Зв'язок Кащеєва і Жело - прямий. Радник губернатора за сумісництвом співзасновник юридичної компанії разом з Миколою Герасимцем - директором спірної компанії "Ерка". І така поведінка радника губернатора неналежна, вважає народний депутат від "Слуги народу" Ігор Негулевський, на окрузі якого і відбувається конфлікт.

"Як можна включатися в конфлікт, коли ти радник губернатора і ставиш під загрозу його репутацію. Можна бути над конфліктом, а включатися він не мав ніякого права", - зазначає Негулевський.

Народний депутат у свою чергу вже направив звернення до органів влади, в тому числі правоохоронні з проханням дотримуватися законодавства і не допустити маніпуляцій. Крім того ним планується роз'яснювальної робота на окрузі по ситуації, що склалася.

"Будемо збирати людей, пояснювати, щоб вони не стали жертвами рейдерства. Ми ж бачимо вже створення компаній-клонів однієї зі сторін, треба вберегти людей від втрат", - говорить Негулевський.

Після того як губернатор Кім заявив, що не поділяє позиції свого позаштатного радника, той заявив про звільнення. Жело обіцяв подати у відставку вчора вранці, але із запізненням повідомив про відхід з посади тільки сьогодні, 16 червня, про що написав у своєму FB.

"Сьогодні провів годинну зустріч з головою Миколаївської ОДА Віталієм Кімом, після чого прийняв рішення написати заяву на звільнення з посади радника. Розійшлися у думках", - написав Жело.

Нагадаємо, брати Кащеєви в 2013 році брали участь в запеклому земельному конфлікті, виступаючи проти Аркадія Корнацького.

У 2017 році Кащеєва підозрювали в розкраданні 22 млн грн державних коштів. На той момент Антон Кащеєв очолював держпідприємство "Еліта" Національної академії аграрних наук. Але останній раз в Реєстрі судових рішень про цю справу згадується в 2018 році, коли суд вирішив повернути підозрюваним вилучені у них 39 тисяч доларів.

Українські Національні Новини

Суспільство