ukenru
zdati-krim-zaradi-miri-na-donbasi-gotovi-menshe-10-ukrayintsiv-opituvannya

Здати Крим заради миру на Донбасі готові менше 10% українців – опитування

 • 19501 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Лише 7% українців вважають, що тривалого миру на Донбасі можна було б досягти шляхом таких поступок Росії, як автономія Донбасу і "відмова" від повернення Криму. Про це свідчать результати дослідження соціологічної служби Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, проведеного з 14 по 19 травня 2021 року, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що у громадській думці немає однозначної думки щодо шляхів досягнення тривалого миру на Донбасі. Однаково популярні варіанти і продовження дипломатичного тиску на Росію і "ДНР" та "ЛНР", посилення всіх можливих санкцій (20%), і зміцнення економічного та військового потенціалу України, повна ізоляція окупованих територій (19%).
Ще 20% не можуть визначитися із тим, яким чином можна було б досягти стабільного миру в регіоні.

Цитата:

"Суспільство категорично не сприймає ідею де-факто відмовитися від повернення Криму "в обмін" на часткове або повне врегулювання конфлікту на Донбасі. Так, тільки 7% вважають, що тривалого миру на Донбасі можна було б досягти шляхом таких поступок Росії, як автономія Донбасу і "відмова" від повернення Криму. Ще менше – 3% населення – вважають, що заради миру на Донбасі можна було б офіційно погодитися на анексію Криму", - йдеться в результатах дослідження.

Деталі

Крім того, стверджують соціологи, прямі переговори з самопроголошеною владою підтримуються в цьому контексті тільки 13% громадян, хоча на Сході цей показник вищий – 24%.

В суспільстві також переважає співчутливе ставлення до жителів непідконтрольних уряду територій Донбасу.

Так, за результатами опитування, громадяни вважають, що мешканці тимчасово окупованих районів є передовсім заручниками: або складних життєвих обставин (40%), або ж безпосередньо бойовиків (9%). Прихильників іншого ставлення до жителів ОРДЛО – істотно менше: 16% вважають їх пасивними поборниками ідеології "русского мира" та СРСР, 13% – пристосуванцями, 8% – зрадниками.

Лише 18% українців вважають, що заради миру варто погоджуватися на будь-які компроміси. Ще 46% вважають, що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі, свідчать результати дослідження.

Довідково

Загальнонаціональне дослідження було проведено в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Що було раніше

За результатами соціологічного дослідження, яке було презентоване під час дискусії “Дипломатія 2021: пріоритети влади, очікування суспільства”, більшість українців підтримують повернення до активного просування ідеї про розгортання миротворчої місії ООН на всій території Донбасу.

Українські Національні Новини

Політика