zbyraiut-shakhedy-do-novoho-sanktsiinoho-spysku-ukrainy-potrapyly-kompanii-shcho-prychetni-do-importu-elektroniky-dlia-raket-i-droniv

Збирають «шахеди»: до нового санкційного списку України потрапили компанії, що причетні до імпорту електроніки для ракет і дронів

 • 105829 переглядiв

Україна накладає санкції на фірми за постачання електроніки, яка використовується в російських ракетах і безпілотниках, що свідчить про складний міжнародний ланцюжок поставок, до якого залучено кілька країн для обходу західних обмежень.

До останнього українського санкційного списку потрапили компанії, які причетні до постачання для військово-промислового комплексу рф електроніки в обхід обмежень західних країн, пише УНН.

Деталі

Зокрема, під українські санкції потрапила російська фірма "Леста-М", яка постачає різноманітні комплектуючі та системи для російських ракет "Іскандер", Кинджал" та "Точка-У".

ЗМІ писали, що мікросхем на 1,7 мільйона доларів "Леста-М" закупила у Ризького заводу напівпровідникових приладів (РЗПП) Alfa. Але не напряму, а через інших контрагентів.

За даними The Insider, в росії найважливішим торговим партнером "Компанії Леста-М", згідно з даними держзакупівель, був АТ "НДІ електронних приладів", з яким вона уклала контракти на 43 млн рублів. Це підприємство входить до складу Ростеху через концерн "Техмаш". НДІЕП брало участь у розробці балістичних ракет "Іскандер", а також у створенні систем радіолокації для ракет "Кинджал", автоматики для ракет "Точка-У".

Крім того, "Компанія Леста-М" постачала ризькі мікросхеми "Іжевському електромеханічному заводу "Купол", який серед іншого виробляє зенітно-ракетний комплекс "Тор-М2Е".

До клієнтів "Компанії Леста-М" також належать: "Уфімське приладобудівне виробниче об’єднання" (випускає бортові прилади для Су-27), "Уральський оптико-механічний завод" (виготовляє оптико-локаційні станції для бойових літаків), НДІ "Полюс" ім. Стельмаха (виготовляє зброю з лазерним наведенням).

Також до останнього санкційного списку України потрапила низка компаній, які мають зв’язок із російською компанією "ЦСТ", що займається виробництвом дронів "Ланцет". Це, зокрема, казахський підрозділ "ЦСТ".

А також російські фірми "Оріон", "Хартіс ДВ", "Спел", "ОМП", "АйДі Солюшн". За інформацією ЗМІ, більшість з них закуповують необхідні комплектуючі у Китаї. "АйДі Солюшн" через узбецьку фірму-прокладку Mvizion закуповувало продукцію американської компанії Nvidia.

Загалом схеми постачання електроніки налагодженні через кілька десятків країн. Діяльність концерну "ЦСТ" пов’язана з особливою економічною зоною "Алабуга" (Республіка Татарстан) на території якою, як припускають OSINT-розслідувачи, збираються "шахеди".

Нагадаємо

Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз неодноразово виявляли іноземну мікроелектроніку та технічні компоненти у російській зброї, яка використовується проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без імпортної електроніки російські ракети непридатні для використання – Рувін

 Раніше експерти КНДІСЕ вже встановили, що компоненти іранських "шахедів", які російські військові злочинці використовують для ударів по Україні, походять з 36 країн світу. Більшість компонентів електроніки вироблені на підприємствах США, Японії та країн Європи.

"Іран (як країну походження комплектуючих – ред.) ми змогли виявити лише на двигуні й на його складових. Тим паче, що більша частина двигуна, знову-таки, європейська", - зазначили експерти.

Також у досліджених дронах є й російські елементи. Але фахівці, які повністю відновили компонувальну та функціональну схеми БПЛА, зазначили, що деталі з рф становлять не більше ніж 15% від загальної кількості компонентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від сучасної мікроелектроніки до монтажної піни – Рувін про еволюцію "шахедів" 

 Економічні аналітики переконані, що росія користується заплутаними торговельними шляхами та можливістю завозити підсанкційні товари, зокрема і мікросхеми, через треті країни. Це дає можливість оминати експортний контроль, під який, зокрема, потраплять напівпровідникові технології. Але росія завозить їх через Китай, Туреччину, ОАЕ та інші країни.

Як правило, партія товару, який зрештою потрапляє до росії, може бути продана і перепродана кілька разів, часто через легальні компанії, перш ніж врешті потрапити до нейтральної країни-посередника.

Дані свідчать про те, що Китай на сьогодні є найбільшим експортером до росії мікрочипів та інших технологій, які використовуються у критично важливих предметах озброєння.  

Захар Подкидишев

Війна

    Популярні

    Новини по темі