ukenru
zbitki-infrastrukturi-vid-viyni-syagnuli-88-mlrd-dol-analiz

Збитки інфраструктурі від війни в Україні сягнули 88 млрд дол. - аналіз

 • 152286 переглядiв

КИЇВ. 28 квітня. УНН. Внаслідок руйнувань інфраструктури через повномасштабне вторгнення рф Україна вже втратила близько 88 мільярдів доларів. Загалом втрати української економіки включно з прямими та непрямими коливаються від 564 мільярди доларів до 600 мільярдів доларів, йдеться в аналізі Київської школи економіки (KSE), пише УНН.

Цитата

"Станом на 26 квітня загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури, тільки на основі публічних джерел, досягла майже 88 млрд або 2,6 трлн грн. За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на 3,1 млрд дол.", - йдеться в повідомленні.

Деталі

За спільними оцінками Мінекономіки та KSE, загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проекті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від 564 млрд дол. до 600 млрд дол.

Найбільше зростання втрат за останній тиждень зумовлено новими даними щодо пошкоджень та руйнувань об’єктів залізничної інфраструктури, об’єктів охорони здоров’я, активів підприємств.

Зазначається, що в цілому, за 62 дні війни рф проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 23 574 кілометрів доріг, 32 млн квадратних метрів житлового фонду. У порівнянні з останнім тижнем зросла кількість пошкоджених або зруйнованих об’єктів і тепер становить щонайменше 535 дитячих садочків, 866 закладів середньої, передвищої та вищої освіти, 231 медзакладів, 173 заводи та підприємства. У переліку пошкоджень та руйнувань через війну щонайменше 75 адміністративних будівель, 277 мостів та мостових переходів, 11 військових аеродромів, 11 аеропортів та 2 порти. Також станом на 26 квітня пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 95 релігійних та 130 інших культурних споруд.

Серед областей, де найбільше пошкоджено та зруйновано закладів освіти: Донецька, Луганська та Харківська області. Внаслідок війни у Донецькій області зруйновано та пошкоджено понад 30% навчальних закладів, у Луганській — понад 23%, у Харківській — майже 19%. У столиці таких понад 5%.

Найбільші втрати в загальній сумі прямих задокументованих збитків інфраструктури становлять витрати житлового фонду та активів підприємств. Так, 40% від загальної кількості пошкоджених, зруйнованих чи захоплених житлових будинків та підприємств припадає на Донецьку область, 23% сконцентровані у Харківській області, 12% — у Чернігівській області та 8% — у Київській, свідчить аналіз.

Доповнення

Через російське вторгнення пошкоджено до 30% інфраструктури України.

Українські Національні Новини

Економіка