zavdyaki-znakhidtsi-u-burshtini-doslidniki-vidkrili-noviy-vid-komakh-yaki-zhili-ponad-35-mln-rokiv-tomu

Завдяки знахідці у бурштині: дослідники відкрили новий вид комах, які жили понад 35 млн років тому

 • 483368 переглядiв

КИЇВ. 12 жовтня. УНН. Вчені виявили у шматку балтійського бурштину, вік якого оцінюється від 35 до 47 млн років, стародавню комаху, яка добре збереглася. Цей раніше невідомий вид отримав назву Calliarcys antiquus, і він належить до ряду Ephemeroptera (одноденки — стародавні крилаті комахи, які живуть досі на Землі). Про це з посиланням на Phys інформує УНН.

Деталі

Один із авторів дослідження Хав'єр Альба-Терседор із Гранадського університету, в Іспанії, використовував мікрокомп'ютерну томографію для того, щоб максимально докладно вивчити давню комаху. Виявилося, що це абсолютно новий вид, який отримав назву Calliarcys Antiquus.

"Комахи дуже добре зберігаються в бурштині, а з огляду на прозорість цього матеріалу можна вивчити найдрібніші деталі застряглої тут істоти за допомогою мікроскопа. Але іноді, як у цьому випадку, прозорість бурштину недостатня. Тому на допомогу приходить мікрокомп'ютерна томографія", — зазначив Альба-Терседор.

Мікро-КТ — це метод отримання тривимірного зображення за допомогою рентгенівських променів. Принцип роботи такого методу той самий, що використовується в медицині під час звичайної комп'ютерної томографії. Проте мікро-КТ дозволяє проводити дослідження в меншому масштабі та з набагато вищою роздільною здатністю. Так можна виявити внутрішню структуру надзвичайно дрібних об'єктів.

Науковцям вдалося повністю реконструювати комаху, включаючи ті області, які інакше неможливо було б спостерігати через непрозорість бурштину. Після реконструкції комахи вчені порівняли її з відомими викопними видами та дійшли висновку, що це абсолютно новий екземпляр.

"Все почалося з відкриття комахи, що збереглася в бурштині, і зрештою робота вчених із різних країн призвела до опису нового виду стародавніх комах, які жили мільйони років тому", — додав Альба-Терседор.

Доповнення 

Хвойні дерева для захисту виділяють таку субстанцію як смола. Оскільки комахи часто потрапляють у цю смолу, навіть ті, яким мільйони років, їх усе ще можна знайти, оскільки вони збереглися в смолі, що затверділа, яку ми знаємо як бурштин. Є родовища бурштину, розташовані різних частинах світу, але найцінніші ті, що в Балтійському регіоні.

Нагадаємо 

У М’янмі ідентифікували вид ящірок, який раніше був невідомий. Вік істоти знайденої в шматочку бурштину у шахті сягає 110 мільйонів років. Фахівці заявили, що це дивовижна знахідка, бо раніше могли помітити у древніх рештках лише частинки рослин, а цей матеріал став пасткою для ящірки, яка потрапила в смолу араукарію, зав’язнула в ній і згодом загинула.

Українські Національні Новини

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    "Шахтар" у Лізі чемпіонів зіграв унічию з "Реалом"

     • 202245 переглядiв

    У Миколаєві прогриміли вибухи

     • 151315 переглядiв

    Російські окупанти обстріляли Запоріжжя

     • 155829 переглядiв

    В Україну прибули чотири системи HIMARS від США

     • 142384 переглядiв