zarady-mizhnarodnoho-pravosuddia-varto-peredaty-na-rozghliad-mks-kostin-zaklykav-prytiahnuty-rf-do-vidpovidalnosti-za-ataku-na-okhmatdyt

"Заради міжнародного правосуддя варто передачі на розгляд МКС": Костін закликав притягнути рф до відповідальності за атаку на "Охматдит"

 • 17425 переглядiв

Генеральний прокурор України закликав Міжнародний кримінальний суд притягнути росію до відповідальності за атаку на "Охматдит" у Києві.

Генеральний прокурор України Андрій Костін закликав Міжнародний кримінальний суд притягнути до відповідальності росію за ракетний удар по дитячій лікарні "Охматдит" раніше цього тижня, про що сказав в інтерв'ю Reuters, пише УНН.

Деталі

"Заради міжнародного правосуддя такі справи, як навмисна атака на найбільшу дитячу лікарню в Києві, варто передачі на розгляд МКС", - заявив агентству Reuters пізно ввечері у четвер генеральний прокурор Андрій Костін в інтерв'ю в Гаазі, де розташований МКС.

Місія ООН з прав людини заявила, що існує "висока ймовірність" того, що лікарня зазнала прямого потрапляння російської ракети, а Служба безпеки України заявила, що має докази того, що медичний заклад був уражений російською крилатою ракетою Х-101.

Костін, який перебуває в Гаазі для зустрічі з юристами, заявив, що якщо МКС візьме на себе судове переслідування за ураження лікарні, це може допомогти встановити схему атак, яка покаже, що росія вчиняє злочини проти людяності в Україні.

Прокуратура МКС повідомила у вівторок, що одна з її груп відвідала місце ураження лікарні. Хоча МКС публічно не коментує, які звинувачення він розслідує, він попередив, що будь-хто, хто вважається відповідальним за атаку на цивільні об'єкти, може бути притягнутий до відповідальності.

Відомство видало шість ордерів на арешт за передбачувані російські злочини в Україні, зокрема один проти російського президента володимира путіна.

Костін сказав, що рішення про порушення кримінальної справи ухвалює прокурор МКС, додавши, що Україна готова поділитися із судом будь-якими речовими доказами чи деталями свого розслідування.

Він сказав, що, хоча українська влада розслідує всі теракти в понеділок, вона може висувати обвинувачення лише у воєнних злочинах, а не в серйозніших злочинах проти людяності, оскільки вони не є частиною Кримінального кодексу України.

За словами Костіна, ключовим елементом переслідування за злочини проти людяності є демонстрація систематичних атак на мирних жителів.

"Важливо показати, що сама росія наразі є злочинною державою", - сказав він.

Популярні

Новини по темі

За перше півріччя ВВП України зросло 4,1% – Мінекономіки

 • 19225 переглядiв

Сезон лептоспірозу: в МОЗ розповіли, як захиститися

 • 15338 переглядiв