ukenru
zamorozheni-rosiiski-aktyvy-maiut-buty-spriamovani-na-kompensatsii-dlia-ukraintsiv-postrazhdalykh-vid-ahresii-rf-kostin

Заморожені російські активи мають бути спрямовані на компенсації для українців постраждалих від агресії рф – Костін

 • 96664 переглядiв

Заморожені російські активи мають бути використані для виплати компенсацій українцям, які постраждали від російської агресії, оскільки росія має сплатити репарації за шкоду, заподіяну її військовими злочинами, вважає Генеральний прокурор України Андрій Костін.

Заморожені російські активи мають бути спрямовані на компенсації для українців постраждалих від агресії рф. Компенсувати завдану шкоду має росія. Таке переконання висловив Генеральний прокурор України Андрій Костін в інтерв’ю "Голосу Америки", передає УНН.

Є відчуття того, що ми наближаємося до тієї точки, коли певне рішення буде ухвалене. Складно сказати, чи буде це саме конфіскація, чи буде це використання заморожених активів, наприклад, як гарантії, під які будуть отримані кошти, які будуть потім передані українській державі, або, наприклад, до реєстру збитків Міжнародного компенсаційного механізму, який також вже працює в Гаазі.

– сказав Костін.

Деталі

Костін пообіцяв, що Україна передасть до міжнародного реєстру збитків базу даних заявок від українців, які втратили житло через російську. І додав, що саме росія має фінансувати виплати Міжнародного компенсаційного механізму, куди українці зможуть звертатись вже у квітні.

Шкода, завдана потерпілим від воєнних злочинів, завдана саме країною агресором, тут ні в кого немає жодних сумнівів. На жаль починається політична дискусія щодо того, яким чином це зробити. росія має зрозуміти, що ці кошти будуть заарештовані, допоки росія не погодиться виплачувати репарації, або вони будуть заарештовані практично назавжди, і ці кошти будуть використані задля того, щоб сплатити компенсації постраждалим від цієї війни: українській державі, українським спільнотам, українському бізнесу. І це буде не тільки відновлення України, це також важливий елемент відновлення справедливості.

– підкреслив Костін.

Костін також зауважив, що юридично у процесі конфіскації немає жодних проблем.

Кожна країна, яка буде ухвалювати рішення про той чи інший варіант конфіскації суверенних активів, має усвідомлювати всі наслідки. Наша комунікація дуже проста - з юридичної точки зору, немає жодних проблем, це просто ухвалення відповідного закону на рівні кожної держави, який дозволить конфіскувати ці активи.

– заявив Костін.

Модель трибуналу для притягнення путіна до відповідальності за війну в Україні погодять цього року - Костін13.03.24, 20:12 • [views_0]

Додатково

Костін розповів, що під час візиту до Вашингтону він провів зустріч із спеціальною робочою групою Kleptocapture Task Force, що займається виявленням російських активів. Він відзначив успіхи роботи у цьому напрямку, та анонсував нові оголошення про конфіскації приватних активів росіян, які підтримують війну в Україні.

Тут є багато досягнень з боку наших американських партнерів - хочу нагадати, що перша конфіскація приватних активів відбулась минулого року. Це тільки початок цієї роботи. Буде більше оголошень.

– повідомив Костін.

Головний прокурор України також наголосив, що цьогоріч результативність із притягнення до відповідальності росіян за воєнні злочини рф  відчують не лише в Україні, а й на рівні світової спільноти.

Я думаю, що цього року не тільки ми в Україні будемо показувати результати проваджень щодо притягнення російських воєнних злочинів до відповідальності, ви також побачите результати нашої міжнародної взаємодії.

– пообіцяв Костін.

Вебсайт міжнародного Реєстру збитків вже працює – Мінюст05.03.24, 00:07 • [views_0]