ukenru
zamist-4-5-rokiv-za-gratami-21-u-chekhiyi-posilili-pokarannya-bilorusu-yakiy-voyuvav-na-donbasi-na-botsi-boyovikiv

Замість 4,5 років за гратами - 21: у Чехії посилили покарання білорусу, який воював на Донбасі на боці бойовиків

 • 23840 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. Вищий суд Праги посилив вирок Олексію Фадєєву, який, згідно з обвинувальним висновком, брав участь в бойових діях на Сході України, і засудив його до 21 року позбавлення волі. Про це інформує УНН з посиланням на Сeske Noviny.

Деталі

Фадєєв в минулому зізнався, що брав участь в наданні допомоги, відмовляючись брати безпосередню участь в бойових діях на Сході України.

Чоловікові загрожувало від 12 до 20 років позбавлення волі, але оскільки, на думку Апеляційного суду, він приєднався до злочинних організованих груп, вирок суду був збільшений на третину. 

У вересні минулого року Празький міський суд заявив, що не було доведено, що Фадєєв брав участь в боях з українською армією. Згідно з прийнятим тоді рішенням, Фадєєв виконував максимум допоміжних робіт в рядах сепаратистів, наприклад, патрулювання. Однак, за словами голови Апеляційної ради Любоша Врба, суд недостатньо цікавився тим, чи брав обвинувачений участь в бойових діях. У рішенні по справі, Врба згадав, наприклад, випадки, коли Фадєєв брав участь у стрільбі танковим снарядом або кидав гранату. За його словами, чоловік брав участь в бойових діях.

В обвинувальному висновку стверджувалося, що Фадєєв приєднався до бойових дій "з наміром активно підтримувати сепаратистські групи на сході України, які домагаються виходу зі складу України і створення незалежного державного утворення, так званої Донецької Народної Республіки". За словами прокурора, чоловік неодноразово виїжджав в країну з жовтня 2014 року по травень 2016 року. Згідно з обвинувальним висновком, чоловік був озброєний і брав участь в різних бойових завданнях в рядах так званої Республіканської гвардії Донецької народної армії.

Фадєєв ще може оскаржити рішення апеляції у Верховному суді.

Додамо

На вирок уже відреагував посол України в Чехії Євген Перебийніс.

"Системне переслідування чеськими правоохоронними органами та органами правосуддя бойовиків, які, підбурювані Росією, ступили на слизький і злочинний шлях участі у війні проти України, продовжується. Далі буде", - написав посол на своїй сторінці у Facebook.

Доповнення

Бойові дії на Сході Україні почались у 2014 році після повалення режиму проросійського президента Віктора Януковича і подальшої російської анексії Криму.

Чехія не визнає самопроголошені республіки проросійських сепаратистів і наполягає на тому, що контрольовані ними території, а також анексований Росією Крим є невід'ємною частиною України.

Як повідомляв УНН, громадянин Республіки Білорусь Олексій Фадєєв за співпрацю з сепаратистами так званої "Донецької народної республіки" був засуджений Празьким окружним судом до позбавлення волі строком на 4,5 року.

Тоді суд не погодився з кваліфікацією, зробленою прокурором, який висунув проти Фадєєва звинувачення в терористичній діяльності за участь в бойових діях на стороні проросійських сепаратистів і запросив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років.

Українські Національні Новини

Новини Світу