zakhidni-kompaniyi-v-rf-poboyuyutsya-podalshogo-zakhoplennya-aktiviv-kremlem-bloomberg

Західні компанії в рф побоюються подальшого захоплення активів кремлем - Bloomberg

 • 405351 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. Після захоплення москвою операцій Danone і Carlsberg, західні компанії, які все ще працюють у росії, розуміють, що з ними може статися те саме, пише Bloomberg, передає УНН.

Деталі

Як повідомляється з посиланням на джерело, призначений російським урядом на посаду голови дочірньої компанії виробника йогуртів Danone у росії після рішення президента рф володимира путіна 16 липня заарештувати активи французької молочної групи, Якуб Закрієв, "дорогий племінник" чеченського лідера рамзана кадирова, уже відвідав штаб-квартиру компанії в москві.

"Західні компанії, які все ще працюють у росії, розуміють, що з ними може статися те саме. Компанії з виробництва споживчих товарів від PepsiCo і Mars до Nestlé та Reckitt Benckiser, які ринули в росію кілька десятків років тому, вкладаючи мільйони у будівництво заводів, найм місцевих жителів та розвиток місцевих брендів, ризикують втратити все", - пише видання.

Після захоплення операцій Danone і Carlsberg, як зазначається, у іноземних компаній, що йдуть, можуть виникнути труднощі з пошуком покупців. Тепер незрозуміло, чому союзники путіна мають платити за будь-які активи або погоджуватися на будь-які умови викупу, якщо вони можуть безкоштовно отримати контроль над іноземним бізнесом, пише видання.

"Західні активи більше не в безпеці в росії, – зауважив Олександра Прокопенко, позаштатний науковий співробітник Російського Євразійського центру Карнегі у Берліні. - Це новий рубіж у війні. Якщо кремль піде далі, він повернеться у 90-ті: перерозподіл активів на користь вигідніших власників".

"Підхід кремля змінився, – зазначив Прокопенко. - Раніше іноземці могли вийти, але їм потрібно було платити. Тепер росія покінчила з формальностями та вирішила забрати активи безкоштовно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: путін конфіскував російський бізнес світових гігантів Carlsberg і Danone

У квітні путін підписав указ, який дозволяє державі брати під тимчасовий контроль активи компаній або приватних осіб з недружніх держав, зокрема США та їхніх союзників, у відповідь на аналогічні дії чи загрозу з боку цих країн. Проте конфіскація місцевого бізнесу Danone та російського виробництва пива Carlsberg минулого тижня стала несподіванкою для їхніх європейських власників, які планували продати свої російські підприємства місцевим компаніям після тиску з боку своїх західних акціонерів та урядів, зазначає видання.

При цьому видання помітило одну деталь: хоча минулого тижня Carlsberg заявила, що конфіскація її бізнесу була несподіваною, у лютому вона попередила інвесторів про ризик того, що російська влада може націоналізувати бізнес.

"Це говорить про те, що мішенями можуть стати компанії, які обіцяли західним зацікавленим сторонам скоротити операції у країні", - вказує видання.

Тож, констатує видання, будь-яке скорочення чисельності чи згортання операцій може привернути небажану увагу кремля.

"Роздача цінних активів впливовим російським бізнесменам та політичним союзникам може зміцнити базу влади путіна після ганебної спроби заколоту, здійсненої командиром найманців євгенією пригожиним у червні", - ідеться у статті.

"У межах прагнення путіна до влади він збирається розділити багато економічних активів, що знаходяться в росії, і віддати їх своїм поплічникам, щоб зміцнити свою політичну позицію", - зазначив Вільям Померанц, директор Інституту Кеннана Центру Вільсона у Вашингтоні.

Нагадаємо

Племінник кадирова очолив захоплену дочірню компанію Danone у росії.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі