zabronovanym-deputatam-i-chynovnykam-proponuiut-dozvolyty-bezpereshkodno-vyizhdzhaty-za-kordon

Заброньованим депутатам і чиновникам пропонують дозволити безперешкодно виїжджати за кордон

 • 16806 переглядiв

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, що дозволяє виїзд за кордон під час відстрочки від призову для депутатів, чиновників та інших. Документ також пропонує розширити перелік осіб, які підлягають бронюванню.

Верховній Раді пропонують надати право безперешкодного виїзду за кордон на час дії відстрочки чи бронювання народним депутатам, чиновникам, суддям  та прокурорам  та іншим, хто має право на бронювання. Відповідний законопроєкт зареєстрований у Верховній Раді, передає УНН

Деталі 

Законопроєкт № 1460 під назвою  "Про внесення змін до деяких законів України щодо додаткових заходів із посилення мотивації та захисту прав військовослужбовців в умовах дії воєнного стану" був зареєстрований 2 серпня. 

Документ пропонує надати право безперешкодного виїзду за кордон за умови пред’явлення документу про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації особам, яким надано відстрочку. Також пропонує поширити це право на час здійснення їх повноважень на народних депутатів, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та депутатів місцевих рад за умови пред’явлення ними службового посвідчення. 

 Згідно із законопроєктом бронюванню підлягають:

  •  працівники Національного антикорупційного бюро України, а також працівники пожежно-рятувальних підрозділів (частин) Державної служби України з надзвичайних ситуацій, військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України, які беруть безпосередню участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України, - 100 відсотків кількості військовозобов’язаних від загальної чисельності працівників (службовців); 
  • службовці і працівники, які проходять службу в Національній поліції України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій (крім працівників, зазначених у пункті 2 цієї частини), Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (крім військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, – 50 відсотків кількості військовозобов’язаних від загальної чисельності працівників (службовців). 

Особи, які мають відстрочку від призову, а також заброньовані від мобілізації, мають право безперешкодного виїзду за кордон на час дії відстрочки чи бронювання.

Автори документи пропонують, щоб у період розгляду питання щодо оформлення бронювання під час мобілізації конкретного військовозобов’язаного ТЦК та СП, органи та підрозділи, що входять до системи поліції, а також судові органи не можуть застосовувати заходи впливу та обмеження, передбачені цим та іншими законами України. При цьому такі особи не підлягають мобілізації під час розгляду питання щодо оформлення бронювання від призову на військову службу під час мобілізації. 

Нагадаємо 

З 17 липня на порталі "Дія" запрацювала послуга бронювання працівників важливих підприємств та підприємств, які забезпечують потреби сил оборони від мобілізації.

До Верховної Ради Україні внесли ще два законопроєкти про "економічне бронювання" , згідно з якими можна буде забронювати працівників за 20 400 грн. Документи дають можливість забронювати до 50% призовників, військовозобов'язаних та резервістів на підприємстві. 

Популярні

Новини по темі

Ботсвана приєдналася до комюніке Саміту миру - Зеленський

 • 17730 переглядiв

У Маріуполі горіла військова база окупантів - міськрада

 • 28338 переглядiв