ukenru
yes-zaprovadyt-myta-na-rosiiske-zerno-ft

ЄС запровадить мита на російське зерно - FT

 • 114398 переглядiв

ЄС готується запровадити мита у 95 євро за тонну на імпорт зерна з росії та білорусі, а також мита на олійні культури та продукти їх переробки, щоб заспокоїти фермерів та деякі країни-члени на тлі занепокоєння, що дешевший імпорт підриває внутрішні ринки.

ЄС готується запровадити мита на імпорт зерна з росії та білорусі, щоб заспокоїти фермерів та деякі держави-члени блоку, що стане першим обмеженням на продукти харчування після повномасштабного вторгнення рф до України, повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

Брюссель, пише видання, довгий час чинив опір тиску з боку Польщі та країн Балтії з вимогою обмежити російський та білоруський імпорт, стверджуючи, що такий крок може підірвати глобальні продовольчі ринки та завдати шкоди країнам, що розвиваються.

"Але, за словами людей, знайомих із планами, Європейська комісія найближчими днями, як очікується, запровадить мито обсягом 95 євро за тонну на зернові з росії та білорусі. За словами людей, це призвело б до підвищення цін щонайменше на 50 відсотків, що знищить попит. Мита "50 процентів" будуть також встановлені на насіння олійних культур та продукти їх переробки", - зазначає видання.

Імпорт ЄС із росії продукції, якої мають торкнутися обмеження, - зернових, насіння олійних культур та їх похідних - досяг рекордних 4 мільйонів тонн у 2023 році, що становить 1 відсоток від загального споживання ЄС.

У лютому Латвія запровадила односторонню заборону на імпорт багатьох продуктів харчування з росії та білорусі, а Литва оголосила про суворі перевірки вантажів.

Комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський, раніше називаючи експорт російського зерна до Польщі "незначним", минулого тижня під час візиту до своєї рідної Польщі змінив тактику, заявивши: "Коли росія використовує їжу як зброю, ми маємо відреагувати".

Видання вказує, що у Польщі фермери нарощують протести, заявляючи, що дешевший імпорт з України (і все частіше з росії) підриває ринок вітчизняного зерна.

Протести, які включають блокаду кордону з Україною, видання називає "подразником у відносинах між прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском та Президентом України Володимиром Зеленським".

Раніше цього місяця Туск заявив, що Латвія зі зрозумілих причин запровадила власну заборону на експорт російських продуктів харчування, і попередив, що Польща може наслідувати цей приклад. Але він сказав, що "вважав би за краще, щоб ми разом, як увесь ЄС, ухвалили рішення про санкції проти росії та білорусі щодо продуктів харчування та сільськогосподарської продукції".

У п'ятницю президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила Туску, що "оцінює можливість запровадження обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з росії".

"Комісар ЄС з торгівлі Валдіс Домбровскіс, швидше за все, обере мита, а не санкції, оскільки це не вимагатиме одноголосного схвалення столиць, як у випадку з санкціями. Цей захід дозволить продукції транспортуватися транзитом через ЄС шляхом до Африки та Азії", - вказує видання.

москва вже звинуватила ЄС у спричиненні збоїв на світовому продовольчому ринку своїми санкціями проти російських банків та енергетичних компаній. Дипломати ЄС стверджують, що саме спроба росії блокувати Чорне море та атаки на українські зерносховища призвели до обмеження постачання.

ЄС виробляє понад 300 млн тонн зернових та олійних культур щорічно і є нетто-експортером перших, тому, як вказує видання, він не потребує російського та білоруського імпорту.

Представник ЄС зазначив, що ціни на зернові перебувають на чотирирічному мінімумі, тоді як росія "дуже конкурентоспроможна на ринках зернових і чинить значний тиск".

За словами людей, мито буде встановлене на максимальному рівні, дозволеному правилами СОТ. росія могла б вжити заходів у відповідь, але вона вже заборонила більшу частину імпорту продуктів харчування в ЄС, а багато європейських компаній цього сектора в останні роки залишили країну, пише видання.

01.03.24, 22:11 • [views_0]

Юлія Шрамко

Війна