ukenru
yes-zaboronyaye-posadku-biloruskikh-litakiv-u-svoyikh-aeroportakh-rishennya-pochne-diyati-u-nich-na-subotu

ЄС забороняє посадку білоруських літаків у своїх аеропортах: рішення почне діяти у ніч на суботу

 • 17541 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Посли Європейського Союзу в п'ятницю схвалили заборону на приземлення літаків білоруських авіакомпаній в аеропортах ЄС. Рішення вступить в силу у ніч на суботу. Про це повідомили європейські дипломати, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

За словами трьох дипломатів ЄС, рішення повинно набути чинності опівночі за центрально-європейським часом (1 година ночі за Києвом). Рішення є частиною ширших економічних санкцій проти Білорусі.

ЄС також настійно рекомендує європейським авіакомпаніям уникати польотів над Білоруссю. При цьому, ця рекомендація не є юридично зобов'язуючою забороною.

Контекст

Країни Євросоюзу вирішили ввести санкції проти Білорусі після того, як 23 травня Мінськ підняв в повітря військовий літак, щоб змусити приземлитися пасажирський літак Ryanair, на борту якого перебував опозиційний журналіст Роман Протасєвіч і його дівчина Софія Сапега, яких потім затримали.

Лідери ЄС засудили білоруського лідера Олександра Лукашенка. Як стало відомо, команду посадити літак віддав особисто він. 

Верховна Рада офіційно засудила примусову посадку літака компанії Ryanair в Мінську.

А 26 травня Україна зупинила авіасполучення з Білоруссю, українським авіакомпаніям і літакам забороняється виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь, а з 29 травня - білоруським літакам в авіапросторі України.

3 червня вийшло інтерв'ю з Романом Протасєвічем на каналі ОНТ. Окрім визнання вини, він розповів про конфлікт з командою Nexta, розкритикував опозицію та її лідера Світлану Тіхановську, заявив, що поважає Олександра Лукашенка і додав, що "ніколи більше не хоче лізти в політику".

За день до цього держканал опублікував відео допиту Протасєвіча. У ньому він стверджував, що його підставили. За словами колишнього головного редактора Nexta, про його політ до Вільнюса ніхто не знав, але як тільки він написав у чат своїм соратникам, куди летить, сталася посадка літака в Мінську.

Наслідками тортур і психологічного тиску в СІЗО назвали батько Романа Протасєвіча, Дмитро Протасєвіч, і радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франак Вячорка фрагменти "інтерв’ю" з опозиційним журналістом і блогером Протасєвічем, яке поширив державний білоруський телеканал ОНТ.

Українські Національні Новини

Новини Світу