yes-virishiv-vidiliti-2-3-mlrd-evro-na-skhidne-partnerstvo-yaki-prioriteti-dlya-ukrayini

ЄС вирішив виділити 2,3 млрд євро на "Східне партнерство": які пріоритети для України

 • 21508 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. У Європейському Союзі підготували план подальшої співпраці з країнами "Східного партнерства", що підкріплюється інвестиційним пакетом обсягом 2,3 млрд євро, поінформував під час брифінгу речник Єврокомісії Петер Стано. Для України визначили п'ять флагманських ініціатив у межах цього плану, повідомила Єврокомісія у комюніке, передає УНН.

Цитата:

"Сьогодні Єврокомісія та Високий представник (ЄС з закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель - ред.) внесли пропозицію, як просуватися з пріоритетами співпраці між ЄС та учасниками "Східного партнерства" у наступні роки. Сьогоднішня пропозиція передбачає п'ят довготривалих цілей і фокусується на проіритетах нашої майбутньої співпраці... Цей всебічний порядок денний передбачає розвиток торгівлі та економічне зростання, створення нових робочих місць, інвестиції в сполучення, посилення демократичних інституцій та верховенства права - це дуже важливий момент, підтримку "зеленого" та цифрового переходу, просування ідей справедливого суспільства з гендерною рівністю та інклюзивністю", - зазначив Петер Стано.

"Частиною ухваленої пропозиції є регіональний економічний і інвестиційний план обсягом 2,3 мільярда євро, який підтримає відновлення після коронакризи і довгострокову стійкість країн "Східного партнерства", - розповів речник Єврокомісії.

Деталі

Так, цим економічним та інвестиційним планом 2,3 мільярда євро будуть пропонуватися у вигляді грантів, змішаних інструментів і гарантій, з потенціалом для мобілізації до 17 мільярдів євро у вигляді державних і приватних інвестицій. "Ця пропозиція внесе вклад в обговорення майбутньої політики щодо "Східного партнерства", в тому числі на саміті "Східного партнерства", запланованого на грудень 2021 року", - вказано у комюніке Єврокомісії.

У Єврокомісії зазначають, що цей план пропонує конкретні флагманські ініціативи для кожної з країн-партнерів.

Флагманські ініціативи для України наступні:

  • Підтримка інноваційної та конкурентоспроможної економіки - пряма підтримка 100 тисяч МСП
  • Економічний перехід для сільських районів - допомога більш ніж 10 тисячам дрібних фермерських господарств
  • Покращення сполучення за рахунок модернізації пунктів перетину кордону
  • Прискорення цифровий трансформації - модернізація загальнодоступної ІТ-інфраструктури
  • Підвищення енергоефективності та підтримка галузі щодо поновлюваного водню

Пропозиції, як вказано, будуть обговорені з країнами-партнерами, країнами-членами ЄС, громадянським суспільством та іншими ключовими зацікавленими сторонами напередодні 6-го саміту "Східного партнерства" у грудні 2021 року.

Довідково

"Східне партнерство" (СхП) – зовнішньополітична ініціатива ЄС, яка поширюється на шість східноєвропейських сусідів Євросоюзу – Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну.

Стратегічним інтересом України щодо "Східного партнерства" є надання зацікавленим країнам-партнерам перспективи членства в ЄС і, як наслідок, перетворення ініціативи на з’єднуючу ланку з політикою розширення ЄС.

Ініціативу формально започатковано на Празькому установчому саміті "Східного партнерства" 7 травня 2009 року.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі