ukenru
yes-vidkinuv-propozitsiyu-merkel-pro-pryamiy-kontakt-z-putinim

ЄС відкинув пропозицію Меркель про "прямий контакт" з Путіним

 • 20851 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Лідери Європейського союзу відкинули заклик Німеччини і Франції провести офіційні переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це пише Bloomberg, зазначивши, що в результаті цього канцер ФРН Ангела Меркель зазнала рідкісної публічної поразки на останньому своєму саміті ЄС як канцлера, передає УНН.

Деталі

Вказано, що пропозиція була виключено з підсумкового комюніке після переговорів, які тривали до досвітніх годин п'ятниці, заявила Меркель, залишаючи місце для зустрічі на вищому рівні в Брюсселі. Дипломати ЄС раніше заявляли, що деякі країни Східної Європи готові накласти вето на цей план, така сила їх опору. "Я б хотіла більше сміливого кроку", - заявила Меркель репортерам. "Будуть розроблені формати і умови переговорів з Росією. Але не на рівні лідерів", - додала вона.

ЄС не вів переговори на вищому рівні з Путіним з моменту анексії Криму, але Меркель стверджувала, що ЄС не може просто передати свої відносини з Росією Білому дому, поки президент США Джо Байден намагається встановити контакт. Її пропозиція, яка була схвалена президентом Франції Еммануелем Макроном, стривожили багатьох інших лідерів.

Один дипломат, знайомий з дискусіями, сказав, що близько дюжини країн-членів заявили, що їм не подобається сама ідея або те, як вона виникла в останню хвилину.

В остаточних висновках по Росії також було видалено згадку про співпрацю з Москвою в боротьбі з організованою злочинністю, що викликало подив у деяких делегацій. Замість саміту лідерів ЄС погодився "вивчити формати і умови діалогу з Росією".

Один із запропонованих компромісів може потенційно привести до того, що голова Євроради Шарль Мішель проведе особисті переговори з Путіним разом з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, пише агентство.

Доповнення

Меркель вважає за необхідне прямий діалог між Євросоюзом і Росією. Також вона запропонувала ідею першого за сім років саміту Росія - ЄС.

Ініціативу Меркель підтримав президент Франції Емманюель Макрон. Пропозицію про проведення саміту вітав і канцлер Австрії Себастьян Курц.

Як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, ініціатива щодо відновлення проведення самітів між Європейським Союзом і Росією є небезпечним відхиленням від санкційної політики.

Президент України Зеленський раніше заявляв, що лідери Німеччини і Франції Ангела Меркель і Еммануель Макрон послаблюють свої позиції стосовно РФ.

Українські Національні Новини

Новини Світу