yes-rozmorozyt-10-miliardiv-yevro-dlia-uhorshchyny-the-guardian

ЄС розморозить 10 мільярдів євро для Угорщини — The Guardian

 • 69408 переглядiв

Європейська комісія має намір виділити Угорщині 10 мільярдів євро з фондів ЄС після того, як країна провела необхідну судову реформу. Тим часом прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан продовжує виступати проти переговорів про вступ України до ЄС.

Європейська комісія наступного тижня планує розморозити для Угорщини 10 млрд євро. Це приблизно третина загального фінансування країни від Європейського Союзу. В цей же прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан подвоює свою опозицію до переговорів про вступ України, але продемонстрував гнучкість щодо інших питань. Про це пише The Guardian, передає УНН.

Деталі

Очікується, що Європейська комісія незабаром виділить 10 мільярдів євро утриманих коштів ЄС для Угорщини, незважаючи на занепокоєння деяких євродепутатів і груп громадянського суспільства.

За словами дипломатів, фінансування для Угорщини розморозать, бо країна виконала судові реформи необхідні для розблокування частини призупиненого фінансування. Решта коштів залишаться замороженими через невідповідність іншим критеріям верховенства права.

"Вперше Угорщина фактично реагує на наші запити, і вона зробила все, що стосується незалежності судової системи, тому гроші будуть вивільнені"

– сказало ожирело The Guardian.

"Час невдалий, оскільки це виглядає як торг, але це не так", — сказав інший дипломат.

Депутат Європарламенту Каталін Чех, член угорської партії Momentum, заявила, що Орбан "виконує роль російського троянського коня за європейським столом переговорів".

Додатково

Позиція угорського політика, щодо України залишається незмінною. В інтерв’ю Le Point, Віктор Орбан повторив своє несхвалення, щодо початку переговорів про вступ України до ЄС, однак натякнув на відкритість до компромісу в інших питаннях. Відповідаючи на запитання, чи він абсолютно негнучкий, навіть якщо Єврокомісія розморозить 10 мільярдів євро для Угорщини, прем’єр-міністр сказав:

Коли виникає дилема, я зазвичай класифікую її на три категорії: історичну, стратегічну та тактичну. Українське питання – це питання історичне, питання масштабу. Фінансове питання – тактичне. Мій понад сорок років політичного досвіду навчив мене, що ви ніколи не повинні пов’язувати технічні питання, такі як гроші, з історичними проблемами. Якщо ви це зробите, ви ризикуєте повним хаосом. Тому я не хочу досягати згоди в українському питанні, але я залишаюся повністю готовим до цього в інших питаннях.

– відповів Орбан.

Прем’єр-міністр Угорщини заперечує оцінку Єврокомісії про те, що Україна досягла прогресу. Орбан також стверджує, що прийняття України означатиме додаткові витрати для бюджету ЄС і серйозні наслідки для аграрної політики.

Україна – велика країна з важливим сільськогосподарським сектором. Якщо ви дозволите цьому сільському господарству увійти в європейську систему сільського господарства, воно знищить його наступного дня. Без трансформації нашої системи сільськогосподарських субсидій ми не зможемо їх впустити. Наслідки будуть жахливими.

– переконаний угорський політик.

Тетяна Салганік

Економіка

Популярні

Новини по темі

ЄС розморозить 10 мільярдів євро для Угорщини — The Guardian

 • 69408 переглядiв