ukenru
yes-oshtrafuvav-mastercard-na-570-mln-yevro

ЄС оштрафував Mastercard на 570 млн євро

 • 10396 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. Європейський Союз оштрафував гіганта серед міжнародних платіжних систем Mastercard на 570 мільйонів євро (647 мільйонів доларів) за обмеження конкуренції між банками, що пропонують більш низькі платіжні збори. Про це УНН повідомляє з посиланням на AFP.

"...Правила Mastercard штучно збільшили вартість платежів по картках, завдаючи шкоди споживачам і роздрібним торговцям", - заявила комісар ЄС з питань конкуренції Маргрет Вестагер.

Mastercard є другим за величиною емітентом кредитних карт на європейському ринку після Visa. Він перебував під антимонопольним розслідуванням ЄС з квітня 2013 року і співпрацював зі слідством.

Коли клієнт платить роздрібному продавцю кредитною карткою, банк магазину платить комісію банку власника картки. Банк роздрібного продавця передає цю комісію на магазин, що збільшує витрати для покупців.

До 2015 року рівень цих міжбанківських комісій широко варіювався по всій Європі, але правила Mastercard у той час зобов'язували банки, що приймають платежі за картками, застосовувати комісію, встановлену у їхній рідній країні.

"Це призвело до зростання цін для роздрібних продавців і споживачів, до обмеженої транскордонної конкуренції і до штучної сегментації єдиного ринку", - йдеться у заяві Єврокомісії.

"Виходячи з цього, Єврокомісія прийшла до висновку, що правила Mastercard не дозволили рітейлерам отримати вигоду від більш низьких комісій і обмежували конкуренцію між банками за кордоном в порушення антимонопольних правил ЄС", - відзначили в ЄК.

"Порушення припинилися, коли Mastercard вніс зміни в свої правила з огляду на набрання чинності Положення про міжбанківські комісії.

Штраф був би вищим, але Брюссель зменшив його на 10%, щоб подякувати Mastercard за співпрацю. Компанія не оскаржувала штраф.

Нагадаємо, ЄС оштрафував Google на 4,3 млрд євро.

Українські Національні Новини

Новини Світу