yaponiia-mozhe-peredaty-ssha-rakety-dlia-patriot-dlia-toho-shchob-vashynhton-napravyv-bilshe-ppo-ukraini-zmi

Японія може передати США ракети для Patriot для того, щоб Вашингтон направив більше ППО Україні - ЗМІ

 • 27508 переглядiв

Японія планує змінити свою політику військового експорту і відправити ракети Patriot до США, що дозволить Вашингтону забезпечити додаткову протиповітряну оборону України.

 Японія готує значне політичне зрушення у своїх правилах військового експорту, яке дозволить експортувати кілька десятків ракет для Patriot до Вашингтону. Своєю чергою, США зможуть направити більше засобів ППО в Україну. Про це УНН повідомляє з посиланням на The Washington Post.

Очікується, що цього тижня Японія офіційно оформить зміну політики, яка дозволить їй експортувати кілька десятків ракет Patriot до Сполучених Штатів, що призведе до поповнення арсеналів Вашингтона. Це дало б Вашингтону гнучкість у відправленні більшої кількості сучасних засобів протиповітряної оборони в Україну 

- йдеться в повідомленні.

Американські офіційні особи, які виступають на умовах анонімності, оскільки обговорення ще тривають, повідомили, що ця зміна — модифікація правил військового експорту — не прямо згадуватиме систему Patriot, але відповідатиме ключовому запиту адміністрації Байдена.

Японія виробляє ракети для Patriot, провідної системи ППО США, за ліцензією Raytheon.

"Очікується, що кабінет міністрів оголосить про ці зміни вже у п'ятницю. Patriot  не підуть безпосередньо в Україну. Скоріше, Японія розглядає можливість відправки десятків ракет до Сполучених Штатів, щоб поповнити свої запаси, призначені для Японії та Індо-Тихоокеанського регіону. Токіо ще не представив графік, але рішення за деякими цифрами очікується невдовзі", - повідомив чиновник.

Повідомляється, що йдеться про перехоплювачі PAC-2 та PAC-3. Перші призначені для знищення деяких типів балістичних ракет шляхом вибуху поблизу, а другі є боєприпасами прямого ураження, які націлені безпосередньо на ракети і літаки і мають більшу вибухову силу. За оцінками аналітиків, досконаліші перехоплювачі PAC-3 коштують близько 4 мільйонів доларів за штуку.

Зазначається, що цей крок було зроблено після того, як президент України Володимир Зеленський під час візиту до Вашингтона минулого тижня висловив тривогу щодо обороноздатності своєї країни.

"Лише "жменька" боєприпасів залишилася для захисту Києва, і він хоче більше для захисту великих міст, таких як Одеса, заявив він на приватній зустрічі аналітиків у посольстві України", - повідомила людина, яка знайома з перебігом зустрічі.

Доповнення

Зеленський анонсував нові системи Patriot для посилення протиповітряної оборони України взимку.

Анна Мурашко

Політика

Популярні

Новини по темі

Ігор Кушнір йде з посади голови "Київміськбуду"

 • 42489 переглядiв