ukenru
yak-ne-stati-zhertvoyu-virusu-it-fakhivets-rekomenduye

Як не стати жертвою вірусу: ІТ-фахівець рекомендує

 • 19807 переглядiв

КИЇВ. 4 липня. УНН. Напередодні Дня Конституції, 27 червня, низка державних органів влади, фінансових установ і великих підприємств, зокрема і міжнародних аеропортів, зазнали масованої кібератаки, передає УНН.

Поліція отримала більше 2 тисяч звернень через кібератаки. За даними компанії ESET, яка розробляє програмне забезпечення для боротьби зі шкідливими комп’ютерними програмами, на Україну припало 75% атак вірусу Petya.

Про те, як не стати жертвою вірусу, в коментарі УНН розповів ІТ-директор компанії “Істерн Беверидж Трейдинг” Дмитро Фомін.

За словами Д.Фоміна, дотримання цифровий гігієни є ключовою складовою інформаційної безпеки.

“Цифрова гігієна — чітке і неухильне виконання всіх процедур, які прописані головними розробниками програмного забезпечення. Наприклад, Microsoft випускає рекомендації, оновлення з безпеки, які повинні виконуватися в обов’язковому порядку”, — сказав він.

ІТ-директор компанії зазначив, що резервні копії можна зберігати в одному місці з даними, які резервуються.

“Якщо ви зберігаєте резервну копію на одному дисковому масиві з вашими основними даними, то у випадку його пошкодження — ви втратите всю інформацію. Тому копії повинні зберігатися в обов’язковому порядку окремо від основного бізнесу. Кращий варіант — це хмарний сервіс”, — зазначив він.

Також Д.Фомін додав, що перед передачею комп’ютера для роботи іншій людині важливо виходити з облікового запису і надавати іншому користувачеві права гостя.

"Порушення регламенту, коли адміністратор залишає свою сесію на комп’ютері, є основною причиною стрімкого розповсюдження вірусу Petya.A в корпоративних мережах. Якщо вам необхідно передати свій комп’ютер для роботи іншій людині, виходьте зі свого облікового запису і надавайте іншому права гостя. Халатність з боку адміністратора в таких випадках неприпустима", — додав він.

Зазначимо, що, за оцінками фахівців, від атак вірусу Petya.A у світі постраждало понад 60 країн. Збитки від нього в цілому сягають близько 8 млрл доларів.

Яких збитків він завдав Україні, поки невідомо.

Від іншого ж відомого вірусу - WannaCry - втрати у світі оцінюються в 1 млрд доларів. Таку суму, зокрема, назвала американська компанія KnowBe4, що спеціалізується на кібербезпеці.

Додамо, що, за словами вітчизняного експерта із інформаційної безпеки та протидії кіберзагрозам Віталія Якушева, перша велика хакерська атака в Україні відбулася в 2014 році на інформаційні системи ЦВК. Тоді було зафіксовано втручання у систему "Вибори", що зупинило її роботу фактично на добу. Атаку таки вдалося відбити, і відновити роботу ЦВК вдалося вже наступного дня.

Якби там не було, але у сфері ІТ все ж вигідніше вкладати кошти у профілактику вірусних атак та засоби протистояння, аніж боротися із наслідками і нести мільйонні збитки.

А тому, як кажуть: "Попереджений — значить озброєний!" Тож, дослуховуючись до порад експертів, стежте за своєю цифровою гігієною, не лінуйтеся дотримуватися важливих правил інформаційної безпеки, а також зберігайте особисту інформацію під надійним захистом.

Українські Національні Новини

Суспільство