У вівторок, 6 серпня, православні та греко-католики відзначають Преображення Господнє, або, як називають це свято в народі, Яблучний Спас. УНН зібрав для вас традиції та заборони, що супроводжують відзначення цього свята.
Історія свята
Свято Преображення вважається одним із найбільших дванадесятих свят. Вважається, що це свято урочисто святкували з давніх християнських часів.
Згідно з біблійними переказами, Преображення Господнє сталося на горі Голгофі. Одного разу Ісус Христос разом з апостолами Яковом, Петром та Іваном відправився туди, щоб помолитися. Ісус молився у той час, як його учні спочивали після виснажливої дороги. Коли ж апостоли прокинулися, то побачили довкола Сина Божого сяйво, а весь одяг його став білим. Згодом з небес пролунав голос, що промовив: "Це Син мій улюблений, якого я полюбив. Йому коріться".
Ісус просив нікому не розповідати про це, натомість, коли всі зійшли з гори, він наказав учням назбирати яблук і освятити їх.
Як і багато християнських свят, Яблучний Спас має часову прив'язку до свят дохристиянських часів – саме в цей період наші предки відзначали свята, пов'язані зі зміною пір року – коли літо поступово змінюється осінню, відбуваються зміни у природі. Вважається, що до цього періоду в їжу не вживалися яблука з нового врожаю.
Традиції та заборони
Віряни йдуть до храмів з кошиками, у яких за традицією несуть яблука для освячення. Однак, вважається, що в кошик можна покласти й інші плоди – груші, сливи, виноград. Іноді люди кладуть і овочі, зокрема, цибулю, часник. Окрім того, можна покласти мед. Кошики прийнято прикрашати колосками пшениці, квітами.
Не варто забувати, що алкоголь освячувати заборонено. Також у кошик на Яблучного Спаса не кладуть м'ясні продукти. Але можна покласти випічку з яблуками, та вона має бути пісною, адже триває Успенський піст.
Традиційно освяченими дарами пригощають родичів, друзів та нужденних.
У цей день заборонено гучні гуляння, сварки. Також традиційно в цей час не влаштовували весілля.
Рецепт пісного печива з яблуками
Складові
2 невеликих яблука
4 ст. л. манної крупи
2 ст. л. лимонного соку
Велика жменя родзинок
5 ст. л. борошна
1 ч. л. розпушувача
5 ст. л. олії
Спосіб приготування:
Очищені яблука натерти на крупній тертці.
З'єднати терте яблуко, лимонний сік, родзинки і манну крупу. Поставити в холодильник на годину.
Додати олію, борошно, розпушувач і замісити тісто.
Розігріти духовку до 180 градусів.
Викласти тісто на деко, застелене пергаментним папером. Розрівняти руками у вигляді прямокутника заввишки 1 см.
Випікати пісне яблучне печиво 30 хвилин. Перед подачею остудити.