yabluchnyi-spas-tradytsii-ta-zaborony-i-shcho-poklasty-do-koshyka

Яблучний Спас: традиції та заборони, і що покласти до кошика

 • 113757 переглядiв

У вівторок, 6 серпня, православні та греко-католики відзначають Преображення Господнє, або, як називають це свято в народі, Яблучний Спас. УНН зібрав для вас традиції та заборони, що супроводжують відзначення цього свята.

Історія свята

Свято Преображення вважається одним із найбільших дванадесятих свят. Вважається, що це свято урочисто святкували з давніх християнських часів.

Згідно з біблійними переказами, Преображення Господнє сталося на горі Голгофі. Одного разу Ісус Христос разом з апостолами Яковом, Петром та Іваном відправився туди, щоб помолитися. Ісус молився у той час, як його учні спочивали після виснажливої дороги. Коли ж апостоли прокинулися, то побачили довкола Сина Божого сяйво, а весь одяг його став білим. Згодом з небес пролунав голос, що промовив: "Це Син мій улюблений, якого я полюбив. Йому коріться".

Ісус просив нікому не розповідати про це, натомість, коли всі зійшли з гори, він наказав учням назбирати яблук і освятити їх.

Як і багато християнських свят, Яблучний Спас має часову прив'язку до свят дохристиянських часів – саме в цей період наші предки відзначали свята, пов'язані зі зміною пір року – коли літо поступово змінюється осінню, відбуваються зміни у природі. Вважається, що до цього періоду в їжу не вживалися яблука з нового врожаю.

Традиції та заборони

Віряни йдуть до храмів з кошиками, у яких за традицією несуть яблука для освячення. Однак, вважається, що в кошик можна покласти й інші плоди – груші, сливи, виноград. Іноді люди кладуть і овочі, зокрема, цибулю, часник. Окрім того, можна покласти мед. Кошики прийнято прикрашати колосками пшениці, квітами.

Не варто забувати, що алкоголь освячувати заборонено. Також у кошик на Яблучного Спаса не кладуть м'ясні продукти. Але можна покласти випічку з яблуками, та вона має бути пісною, адже триває Успенський піст.

Традиційно освяченими дарами пригощають родичів, друзів та нужденних.

У цей день заборонено гучні гуляння, сварки. Також традиційно в цей час не влаштовували весілля.

Рецепт пісного печива з яблуками

Складові

2 невеликих яблука

4 ст. л. манної крупи

2 ст. л. лимонного соку

Велика жменя родзинок

5 ст. л. борошна

1 ч. л. розпушувача

5 ст. л. олії

Спосіб приготування:

Очищені яблука натерти на крупній тертці.

З'єднати терте яблуко, лимонний сік, родзинки і манну крупу. Поставити в холодильник на годину.

Додати олію, борошно, розпушувач і замісити тісто.

Розігріти духовку до 180 градусів.

Викласти тісто на деко, застелене пергаментним папером. Розрівняти руками у вигляді прямокутника заввишки 1 см.

Випікати пісне яблучне печиво 30 хвилин. Перед подачею остудити.

Лілія Подоляк

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    Яблучний Спас: традиції та заборони, і що покласти до кошика

     • 113757 переглядiв