vsesvitnii-den-tofu-den-esperanto-mizhnarodnyi-den-zberezhennia-manhrovykh-ekosystem-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-26-lypnia

Всесвітній день тофу, День есперанто, Міжнародний день збереження мангрових екосистем. Що ще можна відзначити 26 липня

 • 44157 переглядiв

Сьогодні, 26 липня, любителі здорового харчування можуть долучитися до святкування Всесвітнього дня тофу. У Європі та США тофу почав набувати популярності у другій половині ХХ століття, коли люди зацікавилися здоровим харчуванням.

Сьогодні, 26 липня, любителі здорового харчування можуть долучитися до святкування Всесвітнього дня тофу, пише УНН.

Тофу – це сироподібний харчовий продукт із соєвих бобів, який називають замінником молочних продуктів та м’яса через значний вміст білка та інших поживних речовин.

Вважається, що вперше виготовляти тофу почали в Китаї у ІІ столітті до нашої ери. У VІ столітті з тофу познайомилися японці, і поступово цей продукт став одним з основних в національній японській кухні.

У Європі та США тофу почав набувати популярності у другій половині ХХ століття, коли люди зацікавилися здоровим харчуванням.

В залежності від рецептури приготування є декілька видів тофу, які різняться своїми смаковими характеристиками.  

Також 26 липня відзначається День есперанто – створеної наприкінці ХІХ століття штучної мови, яка з метою об’єднання людства мала стати універсальною мовою спілкування для всіх мешканців нашої планети, пише УНН.

Саме 26 липня 1887 року автор есперанто Людвіг Лазар Заменгоф видав у Варшаві перший підручник з цієї мови.

Для зручності Заменгоф вирішив не застосовувати велику кількість граматичних правил. За основу словникового запасу обрав романські та германські мови.

У той час ідеями популяризації есперанто захопилося багато науковців, представників творчої інтелігенції.

В 1905 році у Франції відбувся перший Всесвітній конгрес есперанто. За три роки була заснована Всесвітня асоціація есперанто.

Після Першої світової війни есперанто офіційною мовою своєї діяльності хотіла зробити Ліга націй. Але цю ідею заблокувала французька делегація.

З роками популярність есперанто зменшувалася. Від ідеї зробити її наймасовішою мовою спілкування на Землі відмовилися.

Нині мовою есперанто володіють близько 2 мільйонів людей. Вона додана до Google Translate.

Ще сьогодні можна долучитися до заходів з нагоди Міжнародного дня збереження мангрових екосистем.

Мангрові зарості – це солестійкі рослини тропічних і субтропічних приливно-відливних регіонів світу. Вони витримують високу солоність води, приливні затоплення та низький рівень кисню.

До мангрових відносять 110 видів рослин. Вони тримаються на надзвичайно заплутаному корінні, яке допомагає витримувати припливні хвилі та забезпечує багате середовище існування для багатьох організмів, таких як риби та ракоподібні.

Мангрові рослини поглинають у десять разів більше вуглецю ніж звичайні. Вони захищають ґрунти від ерозії та запобігають потраплянню до води шкідливих речовин.

Через надмірні вирубки мангрові ліси зникають у три-чотири рази швидше ніж звичайні.

26 липня у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Міжнародного дня обізнаності про хворобу Гоше - рідкісне спадкове захворювання, яке викликане генетичними мутаціями та успадковується за аутосомно-рецесивним типом.

Хвороба названа на честь французького лікаря Філіпа Гоше, який у 1882 році першим описав її симптоми.

Вона, зокрема проявляється через збільшення селезінки та печінки, порушення роботи печінки, скелетні розлади та ураження кісток, які можуть бути болючими, неврологічні ускладнення, збільшення лімфатичних вузлів, анемію.

Також сьогодні можна долучитися до Дня холістичної терапії, який присвячений методиці, яка не розглядає хворобу як ізольовану проблему, і пропагує комплексний підхід до людини при виборі лікування.

В останню п’ятницю липня своє неофіційне професійне свято відзначають системні адміністратори. Подія була започаткована у 1999 році системним адміністратором з Чикаго Тедом Кекатосом, і досить швидко стала популярною не лише в США, але й в багатьох інших країнах світу.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого мученика Єрмолая.

Єрмолай був священником у Нікодимії. Незважаючи на посилення гонінь на християн, він продовжив проповідувати та навертати людей у віру в Господа.

За наказом римського імператора Максиміана Єрмолая схопили, довго та жорстоко катували, а потім стратили.

Іменини 26 липня святкують Микола, Сергій, Федір.

Популярні

Новини по темі

Американська база в Іраку зазнала ракетної атаки

 • 101720 переглядiв

У Бельгії затримали 7 осіб за підозрою у підготовці теракту

 • 18670 переглядiв

Білий дім звинуватив Іран у фінансуванні протестів у США

 • 21720 переглядiв