ukenru
vooz-klasyfikuie-jn1-yak-shtam-covid-z-nyzkym-ryzykom-dlia-zdorovia

ВООЗ класифікує JN.1 як штам COVID з низьким ризиком для здоров'я

 • 84829 переглядiв

ВООЗ класифікувала штам коронавірусу JN.1 як "варіант, що представляє інтерес" з низьким ризиком для здоров'я, зазначивши, що він може бути більш трансмісивним, але не більш важким. Сучасні вакцини ефективні проти нього.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) у вівторок класифікувала штам коронавірусу JN.1 як "варіант, що представляє інтерес", і сказали, що поточні дані показують, що ризик для охорони громадського здоров'я через цей варіант був низьким, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Принаймні два експерти сказали Reuters, що хоча штам може ухилятися від імунітету і передаватися легше, ніж інші циркулюючі нині варіанти, він не показав жодних ознак тяжчого перебігу захворювання.

Попри те, що з варіантом може бути більше випадків, JN.1 не становить більшого ризику, сказав Ендрю Пекош, вірусолог у Школі громадської охорони здоров'я Johns Hopkins Bloomberg.

JN.1 раніше був класифікований як "варіант, що представляє інтерес" як частина батьківської лінії BA.2.86, але тепер його класифікували як окремий як "варіант, що представляє інтерес".

ВООЗ вказала, що нинішні вакцини продовжуватимуть захищати від тяжких захворювань та смерті при JN.1 та інших циркулюючих варіантах Covid-19.

Доповнення

JN.1 був уперше виявлений у Сполучених Штатах у вересні, згідно з CDC.

Минулого тижня Китай виявив сім випадків субваріанту Covid.

Юлія Шрамко

COVID-19