ukenru
vologo-prokholodno-i-pid-videosposterezhennyam-yak-utrimuyut-uvyaznenikh-krimskikh-tatar

Волого, прохолодно і під відеоспостереженням: як утримують ув'язнених кримських татар

 • 16631 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Представник українського консульства в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський відвідав 12 кримських татар, які відбувають терміни в слідчих ізоляторах. У місцях їх утримання волого, прохолодно і частина з них знаходиться під постійним відеоспостереженням. Про це повідомляє УНН з посиланням на Крим.Реаліі.

Деталі

Тарас Малишевський побував у фігурантів другої Бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" в СІЗО-3 в Новочеркаську. З кримськими татарами він обговорив умови утримання, апеляції і стан здоров'я. За словами українського консула, "видимих ​​змін в зовнішності не помітив".

"Я радий, що виписана мною в СІЗО-5 "Новая газета" для Сервера Мустафаєва передавалася йому весь січень уже за іншою адресою. Після всіх зустрічей з керівництвом обговорили можливість мати хоча б одну на всю групу машинку для стрижки. Ще ми просили перемістити декого за заявою в ті камери, де відсутнє постійне відеоспостереження. Незабаром дізнаємося, чи підуть нам назустріч", - сказав Тарас Малишевський.

Також український консул відвідав фігурантів червоногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір", які знаходяться в тому ж СІЗО.

"За його словами, вони "в бадьорому настрої, хоча умови перебування в новому для них СІЗО відрізняються в гірший бік". Консул зазначив, що кримчани сидять в загальних камерах, де волого і прохолодно", - сказано в повідомленні громадського об'єднання "Кримська солідарність".

Консул повідомив, що в СІЗО-1 він зустрівся з Русланом Месутовим і Зекірьєй Муратовим. Месут поскаржився на те, що не може отримати протези для зубів і скачки тиску - в медсанчастині з цими проблемами йому досі не можуть допомогти. Муратов поскаржився на самопочуття: болить хребет, скаче тиск, є проблеми шлунково-кишкового тракту.

Доповнення

12 січня Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону прийняв рішення про ув'язнення кримських татар - фігурантів Білогірської "справи Хізб ут-Тахрір" - Енвера і Ризи Омерових - на 18 і 13 років відповідно, Айдера Джаппарова - на 16 років з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

МЗС заявив протест на вироки у справі "Хізб ут-Тахрір".

В кінці 2020 року в рамках "кримських" кримінальних справ, 109 осіб були позбавлені волі за політичними або релігійними мотивами.

Українські Національні Новини

Політика