voienni-zlochyny-rosii-predstavnyky-mizhnarodnoho-kryminalnoho-sudu-vpershe-zitknulysia-z-takym-masshtabom-kndise

Воєнні злочини росії: представники Міжнародного кримінального суду вперше зіткнулися з таким масштабом – КНДІСЕ

 • 152967 переглядiв

Експерти Міжнародного кримінального суду підтримують зусилля України щодо документування ймовірного геноциду і військових злочинів, пов'язаних з російською агресією, відзначаючи, що це перший випадок, коли були виявлені такі масштабні злочини.

Представники Міжнародного кримінального суду, які допомагають українським експертам документувати наслідки російської агресії, вперше зіткнулися з такими масштабами геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів і злочинів агресії. Про це повідомили експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз за підсумками чергового візиту місії МКС, пише УНН.

Зазначається, що експерти МКС у своїй роботі зустрічалися з кейсами подібними до тих, які зараз вирішуються в Україні, це робота за фактами воєнних дії в Іраку та Сирії, інших місцях, у них є відпрацьовані методи та підходи, але все це набуває нового вигляду в умовах таких масштабів. І нинішня спільна робота експертів КНДІСЕ та представників МКС є унікальним досвідом для обох сторін.

Зокрема, європейські експерти тепер володіють інформацією про можливості масового застосування по цивільним об’єктам ударних дронів типу "шахед", якими ворог практично кожної ночі атакує Україну.

"Організувати процес найпростішого експертного експерименту для наукової роботи чи відпрацювання алгоритмів кризового реагування набагато простіше, ніж коли потрясіння вже трапляються і вони масові. Унікальною, наприклад, є експертна робота з дослідження ударних БПЛА типу "Shahed". Можливо наші європейські колеги мали уявлення про їх дію, але такого масового застосування і зокрема по цивільних об’єктах досі ніколи не було. При цьому необхідно забезпечувати належний професійний рівень, не поверхневого, а ґрунтовного експертного підходу, щоб надалі ця робота мала значення з юридичної точки зору. Це інші умови роботи. Ми переглядаємо алгоритми роботи наших колег, відпрацьованих у ЄС, але вони мають бути адаптовані до нашої реальності. Вивчаємо, аналізуємо що підходить для нас, навчаємось і даємо можливість отримувати певний досвід нашим партнерам", - зазначили в КНДІСЕ.

Також продовжується співпраця з іноземними представниками за на напрямами вибухотехнічних та комп’ютерно-технічних видів досліджень. Представники МКС традиційно надають Україні технічну допомогу та підтримку щодо належного документування та дослідження злочинів російських військових в контексті війни. Тобто йдеться про практичну допомогу іноземних колег українським експертам для всебічного документування російських злочинів, які надалі представлятимуть кейси МКС.

"Представники місії МКС, до якої входять експерти з різних країн світу, мають широкі технічні можливості, водночас ці методи повністю опановані українськими фахівцями. Якщо говорити про сферу комп’ютерно-технічних досліджень, то тут просто неможливо відставати, оскільки одразу втрачається динаміка. Потрібно постійно бути обізнаними щодо всіх інновацій, змін та актуальних тенденцій. Експерти КНДІСЕ беруть участь у багатьох міжнародних заходах і зустрічах, обмінюються досвідом з іноземними колегами та використовують однакові методи досліджень. Всі програмні засоби, які використовуються в провідних експертних лабораторіях світу, так само присутні роботі експертів КНДІСЕ. Відмінність полягає лише в доступі до розширених опцій програмно-технічного забезпечення. Тут завжди прагнемо до вдосконалення", - додали в КНДІСЕ.

Уточнили, що робота експертів та слідчих МКС сфокусована на злочинах, які підпадають під Римський статут МКС, а саме чотири основні міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії. Це злочини, які не мають терміну давності та відносяться саме до компетенції МКС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти КНДІСЕ вже досліджують чорні "Шахеди", якими ворог нещодавно атакував Україну – Рувін

Захар Подкидишев

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    росіяни обстріляли Сумщину: є поранені та пошкодження

     • 30467 переглядiв

    У Донецьку "бавовна": що відомо

     • 30255 переглядiв