vizyt-putina-v-oae-i-saudivsku-araviiu-zmitsnennia-naftovoi-spivpratsi-ta-sproba-protydiiaty-zusylliam-zakhodu-shchodo-izoliatsii-rf

Візит путіна в ОАЕ і Саудівську Аравію: зміцнення нафтової співпраці та спроба протидіяти зусиллям Заходу щодо ізоляції рф

 • 30323 переглядiв

Метою рідкісної закордонної поїздки очільника кремля є зміцнення нафтової співпраці, намагання показати рф менш ізольованою, а також спроба знайти привілейоване становище у переговорах щодо конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС.

Сьогодні президент росії володимир путін прибуває на Аравійський півострів, де на протязі одного дня відвідає Об’єднані Арабські Емірати та Саудівську Аравію. Перший візит кремлівського ватажка до двох країн після вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року має на меті обговорення ситуації на ринку нафти та зміцнення взаємодії з державами Перської затоки на противагу західним санкціям проти рф. Про це повідомляє УНН із посиланням на Bloomberg і телеканал Sky.

Деталі

Путін зустрінеться з правителем ОАЕ шейхом Мухаммедом бін Заїдом аль-Нахайяном в Абу-Дабі та проведе переговори в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді з наслідним принцом Мухаммедом бін Салманом, повідомляє Кремль. Його перший візит до двох країн після вторгнення в Україну в лютому 2022 року збігається з переговорами щодо скорочення використання викопного палива на саміті COP28, який проводять ОАЕ в Дубаї.

У центрі дискусій в Ер-Ріяді буде роль Росії в ОПЕК+, що очолюється Саудівською Аравією альянсі між Організацією країн-експортерів нафти та іншими великими виробниками нафти. Окрема група організації минулого тижня домовилася продовжити і поглибити скорочення видобутку з метою підтримки цін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без допомоги США є великий ризик програти війну – Єрмак

Bloomberg приводить заяву директора з досліджень у російській раді з міжнародних справ Андрія Кортунова, за словами якого росія начебто "не ізольована на міжнародному рівні і має велику кількість партнерів і друзів у різних частинах світу".

Перська затока є одним із регіонів, де ми можемо продемонструвати це найбільш ефективно

- заявив експерт заснованої кремлем організації.

Крім того, за словами політичного експерта з ОАЕ Абдулхалека Абдулли, дані переговори пропонують можливість для країн Близького Сходу, зокрема союзнику США Абу-Дабі підкреслити про "хороші відносини з усіма". Саудівська Аравія, тим часом, сподівається, що російський лідер зміцнить координацію ОПЕК+, сказав він, після домовленості про скорочення видобутку на 2,2 мільйона барелів на день у першому кварталі. Зазначається, що буцімто офіційні особи з Москви та Ер-Ріяда спроектували імідж тісної співпраці та взаємної довіри на тлі внутрішніх розбіжностей серед учасників альянсу – ідеться про розбіжності між Саудівською Аравією, Анголою та Нігерією

Також, як очікується, путін обговорить наступ Ізраїлю на ХАМАС у Газі. Видання нагадує, що бойові дії створили розкол між США, які підтримують Ізраїль, і арабськими країнами, включаючи Саудівську Аравію. Виступаючи по відео на саміті G20 минулого місяця, путін назвав те, що відбувається в секторі Газа, "винищенням мирного населення в Палестині", крім того очільник країни-агресора заявляв що мирне майбутнє пов’язано з існуванням двох держав. Зараз, підкреслив його зовнішньополітичний радник юрій ушаков, "пріоритетом є досягнення тривалого перемир'я" з "обміном полоненими та утримуваними". Таким чином, москва спробує зайняти значне місце у переговорах з приводу війни Ізраїль-ХАМАС. Але, як вказує телеканал Sky Italia, Ізраїль не дуже задоволений тим, як поводиться росія, оскільки у жовтні москву відвідала делегація ХАМАС.

Нагадаємо

УНН повідомляв, що російський диктатор володимир путін 6 грудня, відвідає в Саудівську Аравію та Об'єднані Арабські Емірати. Раніше стало відомо, що Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента росії володимира путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 грудня лідери G7 проведуть онлайн-саміт за участю Зеленського

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Без допомоги США є великий ризик програти війну – Єрмак

     • 30206 переглядiв