ukenru
vitse-premyer-kuleba-rozpoviv-pro-perevagi-ta-riziki-rinku-zemli

Віце-прем'єр Кулеба розповів про переваги та ризики ринку землі

 • 10069 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Віце-прем’єр-міністр України Дмитро Кулеба висловив сподівання, що сьогодні Верховна Рада "зробить перший крок від ірраціонального до раціонального" і підтримає в першому читанні законопроект про обіг землі, вказавши при цьому і на ризики, пов'язані із відкриттям ринку. Про це Кулеба написав на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення був введений 2001 року через ультиматум… Комуністичної партії України. Вже немає клятих комуністів, але справа їх живе, і такого потрібного ринку землі немає. Країну тоді загальмували і вона дотепер гальмує. Тому що земля - це про ірраціональне, про страх втратити ґрунт під ногами, про здатність багатих затуркувати бідних землевласників і нав’язувати їм свої умови оренди. Я кажу колегам, що хто переживе земельну реформу, тому потім вже нічого не страшно", - написав Кулеба.

З його слів, право вільно розпоряджатися своєю власністю — це основа економічного успіху західних держав, а цивілізований ринок землі - це шлях до економічного зростання країни та добробуту фермерів.

"Безперечно, є ризики. Право потрібно захистити. Здатність його реалізувати теж має бути захищена. Потрібні дешеві кредити, надійний земельний кадастр і чесні суди. Але просто не робити нічого через ризики — не варіант. Так ми і далі пастимемо задніх. Сподіваюся, сьогодні Верховна Рада зробить перший крок від ірраціонального до раціонального, від страху до сміливості, від великих агрохолдингів до сильних малих і середніх фермерів. Потім між першим і другим читанням закон можна доточувати і вдосконалювати, але зараз потрібен перший крок з минулого в майбутнє. Коротше, я за ринок обігу землі", - додав він.

Нагадаємо, 13 листопада Верховна Рада планує розглянути низку законопроектів, зокрема, у першому читанні розгляне законопроект щодо ринку землі

Як повідомляв УНН, з 1 жовтня 2020 року в Україні хочуть відкрити ринок землі. Щодо його відкриття у Раді станом на 11 жовтня зареєстровано 11 законопроектів, у тому числі й урядовий. 16 жовтня профільний комітет ВР почав розгляд законопроектів щодо ринку землі, і урядовий варіант зустріли криками "Ганьба!".

Так, урядовий законопроект про ринок землі розкритикували і у Головному науково-експертному управлінні ВР як такий, що може призвести до втрати землі як національного багатства.

Українські Національні Новини

Політика