ukenru
vikorinennya-ukrai-nskikh-pasportiv-v-ordlo-v-ombudsmena-povidomili-algoritm-dii-dlya-gromadyan

Викорінення українських паспортів в ОРДЛО: в омбудсмена повідомили алгоритм дій для громадян

 • 39602 переглядiв

КИЇВ. 29 вересня. УНН. На окупований територіях Донецької та Луганської областей представники російсько-окупаційної влади пошкоджують паспорти громадян України своїми "відмітками", що робить документ недійсним. У зв’язку з цим, жителям непідконтрольних територій радять не віддавати окупантам свої документи, або ж замінити зіпсований паспорт на підконтрольній уряду території. Про це повідомив представник омбудсмена у Луганській та Донецькій областях Павло Лисянський у коментарі УНН.

"Такі випадки вже були. І якщо там є якась відмітка (не те, що відмітка НЗФ "ЛНР/ДНР") - якщо ми у паспорті ручкою щось закреслимо (будь-яка людина) - документ буде вважатись недійсним. Так само, якщо окупаційні адміністрації РФ будуть робити якусь відмітку у паспорті громадянина України - звичайно, цей паспорт буде недійсним. Вони його просто пошкодять. На окупованій території ніхто ні від чого не застрахований, і, звичайно, ми ознайомились із цією інформацією. Що можна заподіяти? Якщо окупаційні адміністрації спробують влаштовувати такі дії, то намагатись не давати пошкодити паспорт, казати, що з собою паспорту нема. Якщо вже так трапилось, що вони пошкодять цей паспорт, то потрібно його змінити на підконтрольній території України, звернутись до міграційної служби", - сказав Лисянський.

Він розповів, що у 2018 році навіть був випадок, коли ув’язненому на території ОРДЛО після звільнення з місць позбавлення волі порвали паспорт громадянина України. Так, чоловіку пошкодили документ після того, як він повідомив, що планує повернутись на підконтрольну територію України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здійснював примусову паспортизацію: начальнику "міграційної служби ДНР" заочно повідомили про підозру.

Водночас, зі слів Лисянського, в омбудсмена займались відновленням документів цього громадянина - виїжджали на КПВВ, зустрічали цю людину, допомагали. Так само і у даній ситуації, зазначив він.

"Якщо такі випадки трапляться – по-перше, треба намагатись не давати, але якщо це буде навмисно насильно, то потрібно буде цей паспорт змінити. Зі свого боку ми - представництво уповноваженого у Донецькій і Луганській областях, звичайно будемо людям допомагати. Ми впевнені, що і всі державні органи зрозуміють та виконають свої завдання із цього приводу, щоб захистити права людей", - сказав представник уповноваженого.

Крім того, з його слів, при перетині такої людини із пошкодженим паспортом КПВВ, представники прикордонної служби мають механізм, за яким діяти.

"Звичайно, вони візьмуть пояснення, звичайно, вони це зафіксують. Але були… коли людина проходила і казала: "ось, мені навмисно пошкодили паспорт"… Звичайно, будуть процедури, направлені на встановлення факту псування паспорту… Механізм, як діяти у цьому випадку, у прикордонників - він є. І якщо хтось переживає, що таким чином українські прикордонники не будуть пропускати людей і таке інше - то запевняю, що у нас (у представництва Офісу уповноваженого) - чітка взаємодія із прикордонною службою. Кожен випадок... ми його опрацьовуємо. Такі питання, як "паспорт зіпсували окупанти" або ще щось – завжди співробітники прикордонної служби, СБУ, поліція - завжди йдуть назустріч", - сказав він.

Лисянський запевнив, що у омбудсмена будуть робити все можливе для того, щоб забезпечити безпеку громадян і захист їхніх прав.

Варто зазначити, напередодні Східна правозахисна група повідомила, що окупаційні адміністрації РФ і т.зв. "ДНР" хочуть викорінити наявність українських паспортів у жителів ОРДО.

"Якщо в ОРДО місцевий житель пред'являє паспорт громадянина України, скажімо в РАГСі, при перетині так званого "внутрішнього кордону" ОРДО й ОРЛО, то представники НЗФ "ДНР" будуть ставити відмітки до паспорту громадянина України, що, у свою чергу, зробить український паспорт недійсним", — йдеться у повідомленні правозахисників.

За інформацією їхніх джерел, це "пілотний проект в ОРДО, його мета — максимально примусити й мотивувати жителів ОРДО оформляти паспорти НЗФ "ДНР" і РФ".

Нагадаємо, раніше постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що в окупованому Криму переслідують власників українських паспортів і чинять на них тиск, щоб люди позбувалися українських документів.

Українські Національні Новини

Політика